Fictieve klokkenluidster in ‘Lucia de B’.

 

Het feitelijke verhaal zou de makers van ‘Lucia de B’ voldoende stof  moeten geven voor de verfilming van een van de grootste gerechtelijke dwalingen uit de Nederlandse geschiedenis; een verpleegster veroordeeld tot levenslang voor zevenvoudige moord en drie pogingen daartoe, die slechts door het toedoen van twee buitenstaanders vrijkomt.

In ‘Lucia de B’ gaan de ‘credits’ echter niet naar Metta de Noo en Ton Derksen (de verpleeghuisarts en filosoof) die aantoonden dat de bewijsvoering tegen Lucia niet deugde. De fictieve personage van een jonge vrouwelijke parketsecretaris met gewetenswroeging zorgt ervoor dat alles goed komt. Alleen aan het eind van de film worden de twee werkelijke klokkenluiders kort genoemd. Actrice Ariane Schluter als Lucia maakt deze tekortkoming overigens meer dan goed.

Maarten Bakker

Download artikel als PDF

Advertentie