Het is goed dat de staatssecretarissen Fred Teeven (VVD, Veiligheid en Justitie) en Martin van Rijn (PvdA, Volksgezondheid) kinderen willen beschermen tegen de gevolgen van vechtscheidingen, maar het was nog beter geweest als de bewindslieden het advies van kinderombudsman Marc Dullaert over verplichte mediation hadden overgenomen.

Dat is de reactie van de Vereniging Familierecht Advocaten Scheidingsmediators (vFAS) op de aanpak van de vechtscheiding. Volgens bestuurslid Lonneke Timmermans van de vFAS is mediation de beste manier om een vechtscheiding te voorkomen. ‘De vFAS onderschrijft het advies van de kinderombudsman volledig.’

Vroeg om de tafel zitten met de advocaat en/of de mediator is de beste manier om de schade door een echtscheiding te voorkomen,’ meent Timmermans. ‘Vertel de ouders wat de gevolgen kunnen zijn als een scheiding escaleert.’

De staatssecretarissen stellen onder meer dat de advocatuur meer de-escalerend moet werken. ‘Helemaal mee eens,’ zegt Timmermans. ‘Het uitgangspunt van de vFAS-advocaten is dat we procederen willen voorkomen. We proberen er altijd uit te komen met twee advocaten en/of mediators. Helaas lukt dat niet altijd. Een zaak kan escaleren als een cliënt wil procederen en de advocaat daarin meegaat. Maar een advocaat moet zelf de touwtjes in handen houden, en tegelijk proberen zijn cliënt niet kwijt te raken. Dat is balanceren.’

Peter Louwerse

Advertentie