Wie meer moet betalen om een rechtszaak te beginnen, zal minder snel naar de rechter stappen. Onderzoek van de Raad voor de Rechtspraak leert dat als de griffierechten verdubbelen het aantal rechtszaken daalt met 40 procent.

In het onderzoek In de schaduw van de rechter is te lezen dat in 2013 26 procent minder civiele rechtszaken werden aangespannen dan in 2010. Het onderzoek toont volgens de Raad voor de Rechtspraak aan dat dit vooral komt door de verhoging van het griffierecht in 2010 en in 2011.

De Tweede Kamer behandelt binnenkort een wetsvoorstel dat de hoogte van het griffierecht vaststelt. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) gaf recent in het Eerste Kamerdebat de staat van de rechtsstaat aan open te staan voor een systeem van flexibele griffierechten. De hoogte van het griffierecht zou dan volledig afhankelijk kunnen zijn van de aard van de zaak en de hoogte van het financieel belang, zo stelt de Raad voor de Rechtspraak.

Advertentie