14 mei

VERKIEZINGEN IN VIJFTIG STAPPEN

Naar aanleiding van de uitgave De Tweede Kamerverkiezingen in vijftig stappen organiseert De Kiesraad een symposium. Auteurs Niels van Driel en Ron de Jong beschrijven in hun boek het ontstaan van het huidige verkiezingsproces: vanaf het bepalen van de nieuwe verkiezingsdatum tot de toelating van gekozen kandidaten tot de Kamer en vernietiging van de stembiljetten. Sprekers: auteur en onderzoeker van de Kiesraad Ron de Jong, hoogleraar staatsrecht Douwe Jan Elzinga en oud-politicus en oud-lid van de Kiesraad Gerrit Jan Schutte.

Tijd: 14 mei, vanaf 13.30 tot 16.00 uur. 

Plaats: Tweede Kamer (Oude Vergaderzaal), Binnenhof 1A.

Meer info: [email protected].

 

20 mei

NACHT VAN EUROPA

Het televisieprogramma Slag om Europa (VPRO) organiseert in samenwerking met De Balie de Nacht van Europa. Twee dagen voor de verkiezingen van het Europese Parlement gaan Roland Duong (eindredacteur Slag om Europa, VPRO) en Teun van de Keuken (journalist en programmamaker) in op een aantal Europese thema’s. Hoe groot is de macht van het Europese parlement? Wat is je stem waard? Is Europa méér dan een gemeenschappelijke markt? Moeten we gaan stemmen en op wie dan?

Tijd: 20 mei, 20.00 uur. 

Plaats: De Balie, Kleine Gartmanplantsoen 10, Amsterdam.

Entree: 9,50 euro.

Meer info: www.debalie.nl/home. 

 

3 juni

DE STAAT VAN NEDERLAND

Socioloog Paul Schnabel geeft drie hoorcolleges (3, 10 en 17 juni) over de staat van Nederland. Hierin vergelijkt hij Nederland met andere landen op het gebied van armoede, geluk, levensverwachting, opleidingsniveau, concurrentiekracht en kwaliteit van leven. Meestal staat Nederland op internationale lijsten in de top vijf of tien, maar wat moet Nederland doen om bij die beste landen te blijven horen?

Plaats: De Rode Hoed, Keizergracht 101, Amsterdam. 

Tijd: 3, 10 en 17 juni, vanaf 20.00 uur. 

Entree: 10 euro of 25 euro voor een passe-partout. 

Meer info: www.rodehoed.nl.

 

Download artikel als PDF

Advertentie