Boeiende documentaire over officier van justitie tijdens moordzaak. Jammer dat het moordonderzoek zo vlotjes verloopt. 

 

De documentaire Officier van Justitie – dossier van een moordzaak die op 19 mei op Nederland 2 is te zien, volgt de Bossche officier van justitie Anne-Marie Ruijs-Verweij tijdens haar onderzoek naar een moord in de bossen vlak bij Nuenen. 

We zien de officier van justitie tijdens de doorzoeking van de woning van de verdachte, in gesprekken met de rechercheurs en haar parket-secretaris en beelden bekijkend van de verhoren van de verdachte. Ook privé wordt ze gevolgd: wachtend op een perron (op weg naar huis), in de tuin als ze de plantjes water geeft en op haar slippers aan de eettafel als ze het dossier doorneemt. Het zijn net mensen die officieren.

De documentaire bevat intrigerende scènes, zoals die waarin telefonisch de bekennende verklaring van de verdachte wordt doorgegeven. Als kijker zit je op de eerste rij als bekend wordt gemaakt wat er zou zijn gebeurd. Ook is de kijker steeds getuige van de wendingen in het moordonderzoek. 

In tegenstelling tot ‘Deurne’ zien we hier een Openbaar Ministerie dat terughoudend is in de drang om de buitenwacht te informeren. Tijdens de discussie over de strafeis blijkt dat de meningen over de op te leggen straf uiteenlopen en het één en ondeelbare Openbaar Ministerie niet zo eensgezind is als je zou denken. 

Al met al boeit de documentaire, maar het is er wel een die vooral voor leken interessant is. Het onderzoek verloopt namelijk wel heel erg vlot. Al in een van de eerste scènes wordt de Bossche officier geïnformeerd dat een verdachte is aangehouden. Die is nota bene door zijn eigen moeder op een presenteerblaadje bij de politie afgeleverd. Het had beter geweest als de makers een moordonderzoek hadden vastgelegd waarbij alles uit de kast moest worden gehaald om de dader te vinden. Die kritische blik in de keuken volgt hopelijk een andere keer.

 

Download artikel als PDF

Advertentie