Ook voor advocatenkantoren geldt dat de eerste indruk allesbepalend is. Hoe ontvangen zij cliënten? Vier kantoren, vier verschillende stijlen.

Verwelkomen met kennis

Dirkzwager advocaten en notarissen
• Algemene praktijk
• Velperweg, Arnhem

Contemporain moet de entree van het nieuwste kantoor van Dirkzwager zijn. En ja, als de hoge glazen voordeur eenmaal openzwaait, is ‘eigentijds’ inderdaad het eerste woord dat opkomt.
Een vriendelijke gastheer achter een strakke balie heet het bezoek welkom. Tot zover niets nieuws. Maar verder is bij Dirkzwager alles anders dan in het gangbare advocatenkantoor.
Een labyrint van kasten biedt plaats aan talloze boeken en tijdschriften. De entreehal is gelijk de juridische bibliotheek van het Arnhemse kantoor en behalve de eigen advocaten maken ook relaties er graag gebruik van. Gastheer Mark Jansen is dan ook ‘kennismanager’. Hij helpt bezoekers hun weg te vinden in het woud aan juridische informatie.
Plaatsnemen kan op één van de strakke grijze banken of in een hypermoderne oranje oorfauteuil. Laptop is voorhanden, wifi idem. Printje maken kan ook. Uit een glimmende machine tovert Mark intussen de heerlijkste koffiespecialiteiten tevoorschijn.
Onder de voeten een hippe collage van recoloured Perzische tapijten. Boven het hoofd Dear Ingo van Moooi, die zijn lichtbundels laat schijnen op de leestafel met onder meer Dirkzwagers eigen tijdschrift Samenspraak, De Directiezetel, op stadsglossy Eigen! en het Advocatenblad.

Een gratis halfuur

Maton advocaten
• Algemene praktijk inclusief strafrecht, ook toevoegingen
• Julianaplein, ’s-Hertogenbosch

Als de deur opengaat, verwelkomt een secretaresse de bezoeker. Ver lopen hoeft niet: pal achter de voordeur staan vier leren stoelen, met daarnaast een rieten butler tray vol tijdschriften. Ooit lag er ook een boekje met de typetjes van Van Kooten en De Bie, maar dat is verdwenen. Waarschijnlijk meegenomen door precies zo’n minder sociaal typetje als daarin wordt beschreven. De camera hangt er dan ook niet voor niets.
Op de stoeltjes is het wachten op advocaat Gerard Maton of één van zijn drie collega’s. Dit mag dan de gang zijn, het is er helder en fris. De ruiten in de voordeur bieden uitzicht op de monumentale panden aan de overkant. Op de achtergrond speelt zacht een radio; van de gesprekken in de aangrenzende ruimten – het secretariaat, de spreekkamer – is niets te horen.
Het pand ademt de allure van voorbije tijden. Vanbuiten is het statig. Binnen roepen de lange gang en de klassieke trap herinneringen op aan vroeger. Maar de vernieuwingsdrift van de jaren zeventig heeft zijn sporen nagelaten. Het verlaagde plafond bijvoorbeeld en de grijze vloertegels, die keurig zijn, maar die Gerard Maton er telkens aan doen denken dat hier eigenlijk een marmeren vloer hoort te liggen. Wat ook zo jammer is: ooit zat pal achter de voordeur een vestibule, waarschijnlijk met van die gegraveerde ruiten in de deuren. Verdwenen.
In de spreekkamer, is er koffie. Goeie koffie. En dat geruststellende briefje: ‘Bij ons is het eerste halfuur gratis’.

Yin en yang

Van Doorne
• Juridische dienstverleners op de zakelijke markt
• Zuidas, Amsterdam

De intercom richting parkeergarage maakt duidelijk: bezoek wordt met alle egards ontvangen. ‘Welkom bij Van Doorne’, zegt een vriendelijke stem. Dat klinkt toch anders dan: ‘Bij wie moet u zijn?’Eenmaal binnen gaat de koninklijke behandeling verder. In de ontvangstruimte op de zevende etage wacht een allervriendelijkste dame, die subtiel laat blijken dat ze de naam van haar bezoekers weet.
Neemt u plaats, wilt u koffie; bij Van Doorne is dat niet anders dan elders. Maar in de uitgestrekte lounge op de zevende verdieping vóélt het wel anders. Er heerst een serene rust. De 120 advocaten, 24 notarissen en negen fiscalisten huizen op andere verdiepingen. Dit is het domein van de gast.
Het crèmekleurige tapijt dempt de voetstappen van de gastvrouw, die ervoor zorgt dat ze binnen het blikveld van haar bezoek blijft. Op de zee van tapijt zijn zitjes ingericht – de een met kranten, de ander met tv-scherm, een derde zonder afleiding. Een glaswand biedt zicht op de Nieuwe Meer en het Amsterdamse Bos – een uitzicht dat het zengehalte van de lounge versterkt. Beneden is een lelijk plat dak omgetoverd in een yin en yang van kiezelcirkels.
Tijd voor verveling is er niet. Voor ergernis evenmin. Voeten zinken weg in het tapijt. Sst, niet te hard praten!

Klassiek modern

Schyns Advocaten
• Algemene praktijk, ook toevoegingen
• Maliebaan, Utrecht

Advocaat Marcel Schyns gaf zijn communicatieadviseur zonder enig tegensputteren gelijk toen hij zei: zet nou geen stoeltjes in de hal om cliënten te ontvangen. Goed, er moest een prachtige advocatenkamer worden opgeofferd. Ruim, hoog, met twee grote ramen die zicht bieden op nóg meer in het groen verscholen monumentaals aan de overkant. Maar de ontvangst is de eerste indruk die cliënten van je krijgen, weet Marcel Schyns. Je eigen kamer, waar je met cliën ten hun zaak doorneemt, de tweede. En een eerste indruk … dat spreekt.
Direct na aanbellen en een blik in het bolle oog van de camera is daar het uitnodigende gebaar van secretaresse Peggy Vermeire. ‘Neemt u plaats. De heer Schyns komt zo bij u.’
Op de grote, donkereiken tafel in de ontvangstkamer liggen de Elegance, en de Jan, de Carros, en Sprout. En de Quote 500, want die gaat lang mee. Nooit de krant van gisteren laten liggen, is het adagium. Ook de tijdschriften zijn vers. Op een tafeltje ligt het boek Het wachten, waarin fotograaf Edwin Venema allerlei situaties in beeld brengt die te maken hebben met de edele kunst van het verbeiden (een grapje).
Het donkerblauwe tapijt laat een subtiel krijtstreepje zien. Voor een blauwe muur staat een winkelkast, aan een andere muur hangt een fel abstract kunstwerk dat elk jaar wordt vervangen door een nieuw. De zilverkleurige draadlampen dragen er mede aan bij dat de klassieke kamer toch een modern tintje krijgt.
Iedereen moet zich hier thuis voelen, meent Marcel Schyns. En dus drinkt het bezoek cappuccino uit een fraai Jolly Caffè-kopje en laat hij zich met gevoel voor huiselijkheid een grote mok voorzetten.

Download artikel als PDF

Advertentie