Een meerderheid van de advocatuur is kritisch over het regeringsbeleid. Negen op de tien advocaten vindt bijvoorbeeld dat de scheiding der machten in gevaar is gekomen door het beleid van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Dat blijkt uit onderzoek van de KRO-NCRV-programma’s De Ochtend en Altijd Wat in samenwerking met de Nederlandse Orde van Advocaten en de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten.

Aan het onderzoek deden 463 advocaten mee. Van hen vindt 69 procent dat het Openbaar Ministerie zich te veel laat leiden door gevoelens in de samenleving. Een net zo groot deel maakt zich zorgen over de werkdruk bij rechters en 87 procent vreest voor meer fouten bij het OM als gevolg van bezuinigingen.

Ook de korting van 85 miljoen euro op de gesubsidieerde rechtsbijstand zorgt volgens de advocaten voor problemen. Driekwart van de advocaten verwacht cliƫnten onvoldoende bij te kunnen staan als de bezuinigingen doorgaan.

Advertentie