Coalitiepartijen PvdA en VVD willen dat stellen die gaan scheiden en ruziën om de kinderen verplicht een mediator bezoeken. Zo moet worden voorkomen dat kinderen de dupe worden bij vechtscheidingen. Extra voordeel: de rechterlijke macht wordt zo volgens de partijen ontlast. Maar staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) is tegen.

In een debat in de Tweede Kamer zei de staatssecretaris dat een mediation in deze gevallen niet in de wet moet worden vastgelegd. De rechter moet volgens hem op vrijwillige basis naar een mediator kunnen verwijzen. Bovendien is dat volgens hem te duur. Hij becijferde dat verplichte mediation het Rijk 17 tot 18 miljoen euro zou kosten.

Wel zei Teeven toe om te gaan kijken of hij het praten met een mediator voor een rechtszaak aantrekkelijker kan maken, bijvoorbeeld door middel van vergoedingen voor mensen met een laag inkomen. Ook wil hij onderzoeken of de kinderbescherming een rol kan spelen bij het doorverwijzen naar een mediator. Vaststaat voor de staatssecretaris dat er sprake moet zijn van ‘drang, niet dwang’.

Kinderombudsman Marc Dullaert adviseerde onlangs wel mediation bij scheidingen te verplichten. Het belang van het kind bij scheidingen wordt volgens hem nu onvoldoende beschermd.

Advertentie