Beleggers van een mislukt vastgoedproject in Warmond willen advocatenkantoor Lexence aansprakelijk stellen. Ze eisen bij de rechtbank in Amsterdam 7 miljoen euro van het kantoor wegens misleiding. Lexence zegt correct gehandeld te hebben

In 2002 lanceerden enkele bedrijven een plan voor de bouw van koopappartementen aan het water in Warmond. De financiering kwam van beleggers, die 50 duizend euro per persoon inlegden. Eerst trok de gemeente Warmond de oorspronkelijke bouwvergunning in. Vervolgens ging vastgoedonderneming EAIG, een van de deelnemende bedrijven, failliet. Daardoor raakten de beleggers hun inleg kwijt.

Volgens 28 boze beleggers adviseerde advocatenkantoor Lexence betrokken bedrijven om een fout in de prospectus voor hen te verzwijgen. Bovendien zou er op aanraden van het Amsterdamse kantoor geprocedeerd zijn tegen de intrekking van de bouwvergunning, terwijl dat helemaal geen zin meer had. ‘Lexence speelde zonder meer een sleutelrol bij het misleiden van participanten’, zei advocaat William Schonewille woensdag tijdens de comparitie in Amsterdam.

Lexence wees de beschuldigingen nadrukkelijk van de hand. ‘Het gebrek in de prospectus is wel degelijk blootgelegd’, zei raadsman Jan Ekelmans namens het kantoor. De procedures tegen de intrekking van de bouwvergunning door de gemeente waren volgens hem ook succesvol. De gemeente Warmond kwam immers met een nieuwe vergunning voor de bouw van huurappartementen. Daardoor was er voor beleggers weer uitzicht op een aantrekkelijk rendement, aldus Ekelmans.

Het appartementencomplex in Warmond is er uiteindelijk gekomen, maar toen hadden de oorspronkelijke investeerders al moeten afhaken. Ongeveer de helft van deze beleggers heeft zich gevoegd in de zaak tegen Lexence. Uitspraak op 26 juni.

Maarten Bakker

Advertentie