Eerste lichting stagiaires

De Nederlandse Orde van Advocaten is tevreden over de eerste resultaten van de nieuwe beroepsopleiding. Nu tachtig procent van de eerste lichting stagi-aires is geslaagd, is duidelijk dat met de nieuwe opleiding de juiste weg is ingeslagen, aldus de Orde.
    ‘Ik ben wel blij,’ zegt Marjan van der List, als bestuurder van de Orde verantwoordelijk voor de opleidingen. ‘Het is zo’n eerste keer toch spannend hoe het zal uitpakken.’
    Er hebben 347 staigaires examen gedaan. Bij de major strafrecht is 86,3 procent geslaagd, bij de major bestuursrecht 79,3 procent en bij de major burger-lijk recht 79,4 procent. Volgens Van der List werden bij de oude opleiding vergelijkbare slagingspercentages behaald.
    Ook coördinator Hermine Masmeyer van de beroepsopleiding is tevreden. ‘Zeker gezien de radicale veranderingen. We hebben nu een paaltje in het veld gezet waarmee de basis is gelegd. Uiteraard gaan we nog evalueren en blijven we waar nodig bijsturen.’
    Dat laatste is met name nodig omdat in ‘het veld’ de laatste tijd kritiek klonk vanwege de zwaarte van de opleiding. Zowel Van der List als Masmeyer benadrukt achter de verzwaring van de opleiding te staan. ‘Die was nodig om in de toekomst betere advocaten te kunnen afleveren.’
    Wel wordt de komende tijd meer aandacht geschonken aan communicatie met de advocatenkantoren die stagiaires leveren. Masmeyer: ‘Zij zijn nog niet bekend met de nieuwe manier van studeren, en weten nog niet goed wat wij van onze studenten verwachten.’ Van der List: ‘Menig stagiaire heeft op kantoor een robbertje moeten vechten om duidelijk te maken dat de nieuwe studie meer tijd vraagt dan de oude. Maar ik blijf daar achter staan. De nieuwe beroeps-opleiding is nodig om de kwaliteit van de advocatuur te verbeteren.’

Jolenta Weijers

Download artikel als PDF

Advertentie