Je kunt net als vroeger een dossier op de weegschaal leggen om als advocaat je prijs te bepalen. Maar anno 2014 zijn er intelligence tools als Clocktimizer voor fee quotes.

Oud-advocaat Pieter van der Hoeven weet nog hoe hij soms meerdere uren per week bezig was om zogeheten fee quotes, totaalprijzen, te maken. Dat deed hij bijvoorbeeld voor ‘beauty contests’ (waarbij meerdere kantoren inschrijven op dezelfde klus) aan de hand van omslachtige Excel-bestanden vol codes en omschrijvingen van eerdere zaken. Die ervaring inspireerde hem om Clocktimizer te ontwikkelen.
    Deze tool is bedoeld om het afgeven van fee quotes efficiënter, rendabeler en minder stressvol te maken. Clocktimizer tapt in op het tijdschrijfprogramma: het programma leest de codes en de narratives. Bij een nieuwe zaak analyseert het algoritme deze gegevens over soortgelijke, afgeronde dossiers. Op basis daarvan presenteert Clocktimizer een overzicht van de kosten en een risicoprofiel voor het nieuwe project.
    De software kan zo helpen grote afschrijvingen en lastige mailtjes over overschreden budgetten te voorkomen. Voorwaarde is wel dat Clocktimizer genoeg data heeft om te analyseren.
    Met Clocktimizer hoeven advocaten zich volgens Van der Hoeven niet meer af te vragen of dat nieuwe dossier een enorme bleeder gaat worden. De toekomst zal het leren.

Nathalie Gloudemans-Voogd

Download artikel als PDF

Advertentie