Als je geschoren wordt, moet je stilzitten. Maar bij onterechte kritiek moet je niet stilzitten, dan moet je rechtzetten.
    In het vorige nummer lichtte het Advocatenblad de Nederlandse Orde van Advocaten door. Ook de financiën kwamen aan bod en dat leidde tot een stroom kritische tweets van advocaat Jan Vlug aan zijn ruim duizend volgers. Eén daarvan betrof het Advocatenblad: ‘Dat drukwerk van de Orde ziet er altijd weer prachtig uit. Evenals de IT Nonsens hmagwatkosten.’
    Nu is het fijn dat Vlug het Advocatenblad prachtig vindt, maar zijn tweet suggereert ook dat de Nederlandse Orde van Advocaten top dollar betaalt voor het Advocatenblad. Is dat zo? Vlug had in het financieel overzicht in het Ordedossier kunnen lezen dat een advocaat 14,63 euro per jaar betaalt voor het Advocatenblad. Dat is 1,22 euro per nummer. Als de Kronieken (vier), de specials (drie) en uitgaven van het Advocatenblad voor studenten en starters (twee) apart worden geteld dan betaalt een advocaat per uitgave in 2014 0,70 cent. De website Advocatenblad.nl met gelijknamige nieuwsbrief laten we gemakshalve even buiten beschouwing.
Het mag hopelijk duidelijk zijn dat voor dat bedrag de drukpersen niet gaan draaien. Dat er toch elke maand een Advocatenblad verschijnt – dat volgens lezersonderzoek wordt gelezen door 94 procent van de advocaten – komt doordat de Nederlandse Orde van Advocaten de productie van het Advocatenblad uitbesteedt.
    Momenteel wordt het Advocatenblad gemaakt door Sdu Uitgevers en die uitgever verkoopt advertentieruimte in het Advocatenblad. Net als publiekstijdschriften wordt het Advocatenblad dus betaald uit inkomsten van lezers (uit de bijdrage aan de landelijke Orde) en advertenties. Het verschil is dat lezers van publiekstijdschriften meer betalen voor hun waar, maar – toegegeven – die kunnen dan ook opzeggen. Extra voordeel van de constructie waarbinnen het Advocatenblad wordt gemaakt, is wel dat de onafhankelijkheid van de redactie ten opzichte van de eigenaar (de Orde) wordt benadrukt. Ondergetekende bijvoorbeeld is in dienst van Sdu Uitgevers.
    Over de vraag of 1,22 euro of 0,70 cent veel geld is, kunnen de meningen verschillen. Toen een advocaat me eens vroeg wat de Orde betaalt voor het Advocatenblad en ik hem bovenstaand verhaal vertelde, begon die te lachen. ‘Dat doet de Orde dan wel weer goed.’

Robert Stiphout

Download artikel als PDF

Advertentie