Fotograaf Jan Banning legt internationale omgang met misdaad op beeld vast. ‘Je verwacht dat het in Ugandese gevangenissen een beestenbende is.’

Hoe gaan maatschappijen om met (zware) misdaad? Fotograaf Jan Banning bezocht politiebureaus, gerechtsgebouwen en gevangenissen in Uganda, de Verenigde Staten, Frankrijk en Colombia en legde er de omgang met criminaliteit vast op beeld. Hij hoopt dat zijn fotoproject Law & Order kijkers uitdaagt tot het stellen van vragen en dat de beelden tot nadenken stemmen. Banning: ‘Is dit de manier waarop we misdaad tegen moeten gaan?’ Banning kwam op het idee voor de fotoserie nadat hij de ambtenarij in acht landen fotografeerde voor het fotoproject Bureaucratics. Dat inspireerde hem een andere branche van de trias politica op beeld vast te leggen. Banning: ‘Het recht is een onderwerp dat maatschappelijk van groot belang is en veel aandacht trekt. Tegelijkertijd wordt het door kunstenaars en fotografen nauwelijks behandeld. Niet pittoresk genoeg. De visuele presentatie is vaak cliché: een hand door de tralies.’

     De fotograaf ontdekte dat de omgang met misdaad in de geselecteerde landen anders is dan velen denken. ‘Je verwacht dat het in Ugandese gevangenissen een beestenbende is, maar in een westers land als de Verenigde Staten blijkt de omgang met gevangenen eigenlijk minder humaan. De warme tinten van Ugandese gevangenissen en het vele grijs en roestvrij staal in de VS spiegelen mooi het humane gehalte.’

     Op 13 juni, vanaf 17.00 uur, zijn de foto’s te zien in het kantoor van advocaat Jan-Hein Kuijpers aan de Falckstraat 14 in Amsterdam. Banning organiseert daar een sneak preview van zijn werk voor de juridische wereld en hoopt ter plekke met onder meer verkoop van eigen prints genoeg geld te verzamelen om zijn visuele presentatie van het recht in boekvorm uit te geven. Banning: ‘Bijvoorbeeld door voorintekeningen.’


Uganda: rechtszaak in Kampala High Court.  Tegenover rechter Benjamin Kabuto zit links het Openbaar Ministerie en rechts de verdediging. De man uiterst rechts wordt beschuldigd van moord.
Linksboven: Verdachte van onder meer autodiefstal staat terecht in Milledgeville, Verenigde Staten.

Linksonder: Bewakers in de bezoekruimte van de Luzira gevangenis in Kampala, Uganda. Links cadet Najjuma en rechts bewaker Ipali.

Rechtsboven: Colombia: Cel in vrouwen-gevangenis in San Diego. Rosa (links) is veroordeeld tot tien jaar gevangenis wegens samenzwering. Ze zit nu twee jaar en zeven maanden vast. Eliana (rechts) wordt verdacht van poging tot afpersing. Ze zit nu zeven maanden vast. Ze delen hun cel met tien andere vrouwen.

Rechtsonder: Gevangenen genieten van de zon op de luchtruimte van de gevangenis in Lille, Frankrijk.

Robert Stiphout

Download artikel als PDF

Advertentie