Jeugdrechtadvocaten zijn boos op staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD). Teeven wil hun beloning voor ondertoezichtstellingen terugbrengen van zeven naar vier punten. Volgens de Vereniging van Nederlandse Jeugdrechtadvocaten (VNJA) dreigt de specialisatie door de forse bezuiniging te verdwijnen. Bovendien waren zij niet geïnformeerd over de plannen.

Teeven meent dat een toekenning van vier punten beter aansluit bij de gemiddelde tijdsbesteding van advocaten aan ondertoezichtstellingen. In een brief aan de staatssecretaris klaagt de VNJA dat de bewindsman bij de uitwerking van zijn bezuinigingsplannen de beroepsgroep helemaal niet heeft geconsulteerd. ‘Bij toeval’ moest ze kennis nemen van het besluit, stelt de vereniging.

De bewindsman zou over de puntenhonorering in de rechtsbijstand wel gesproken hebben met de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten (NVAS). In zijn bezuinigingbesluit schaart hij de ondertoezichtstellingen ook onder het strafrecht. Maar de aangekondigde puntendaling heeft volgens de VNJA nu juist betrekking op civiele jeugdrechtzaken.

De NVSA is ‘bij uitstek niet de vereniging die kan beoordelen of vermindering van het aantal punten in ondertoezichtstellingen gerechtvaardigd is’, schrijft de Haagse Vereniging van Jeugdrechtadvocaten aan Teeven.

Het is niet de enige misser volgens de jeugdrechtadvocaten in het besluit van Teeven. Hij schrijft daarin dat er minder punten toegekend kunnen worden voor ‘ambtshalve’ ondertoezichtstellingen. Maar de wet kent deze mogelijkheid helemaal niet volgens de VNJA. Ondertoezichtstellingen worden uitsluitend door de rechter opgelegd.

De vereniging vreest dat door de dreigende reductie van vergoedingen advocaten zich niet meer willen specialiseren in het jeugdrecht. ‘Met de voorgenomen puntendaling verdwijnt de deskundige jeugdrechtadvocaat van het toneel.’

Maarten Bakker

Advertentie