‘Je komt op een plek waar je nooit had verwacht dat je er zou komen,’ zegt Irene (25). Irene is veroordeeld voor inbraak met geweld en zit een straf van dertig maanden uit, waarvan tien voorwaardelijk. Journalist Hugo Arlman en strafrechtadvocaat John Peters maakten een driedelige televisieserie over de drie speciaal voor vrouwen ingerichte gevangenissen in Nederland. In het boek Vrouwen achter tralies gaan ze dieper in op de verhalen van gevangenen als Irene. Ze schetsen indringende portretten van drugskoeriersters, chauffeuses van vluchtauto’s en andere gevangen vrouwen en spraken met gevangenismedewerkers over wat vrouwelijke gedetineerden bijzonder maakt. Het resultaat is een levendig en vooral leerzaam beeld van het leven achter tralies. Je raakt je bevoegdheid om te beslissen kwijt, vat gevangenismedewerker Gerard het samen: ‘Andere mensen zeggen dat je daar in je evakostuum gaat staan (…) Tilt u de borsten maar op, mevrouw. Ik vind het bizar.’

 

Download artikel als PDF

Advertentie