Advocaten vinden intervisie en inspiratie op Sdu Kleine Kantorendag 2014.

Op weg naar de inschrijfbalie zijn een paar mensen achter laptops te zien. Zijn zij nog het laatste memo of processtuk aan het afmaken voor ze een lezing bijwonen? Of presenteren zij zo een verhaal dat ze nog finetunen? De grote zaal waar de plenaire bijeenkomsten zijn, is in elk geval vol. De Sdu Kleine Kantorendag 2014 in Almere trekt eenpitters, advocaten van kantoren met minder dan twintig fee earners en een enkeling van een middelgroot kantoor. De plenaire sessies zijn gewijd aan de laatste ontwikkelingen in de advocatuur.
    Een van die veranderingen is vergaande specialisatie bij kleine kantoren, constateert uitgever Nico Mookhoek bij aanvang. Dat beeld sluit aan bij het verhaal van consultant Frans Meijer, die de aanwezigen vraagt: ‘Waarin is uw kantoor onderscheidend?’ Nog een prikkelende boodschap die Meijer overbrengt: ‘Uurtje-factuurtje heeft zijn tijd echt wel gehad.’ En: ‘Blijf niet single.’ Zoek samenwerking met andere kantoren, adviseert Meijer.
    Die samenwerking is duidelijk te zien als de inhoudelijke workshops starten. De bijeenkomst over letselschade verandert in een zaalbrede discussie over de aanpak van een bepaald, anoniem geval. ‘O ja, dat is een goed idee,’ zegt de advocate die de kwestie aandroeg op een van de suggesties. Intervisie dus; de aanwezigen sparren met beroepsgenoten, iets waar je als eenpitter misschien niet altijd aan toekomt.
    Hetzelfde patroon volgt bij ‘Nieuw ontslagrecht’. Een kantonrechter van arrondissement Midden-Nederland leidt de groep door het wetsvoorstel Werk en zekerheid. Al snel voeren de advocaten onderling een brainstorm over processtrategieën: ga je nu liever naar het UWV of juist het kanton? En hoe zal dat straks gaan?
    Ook kunnen de aanwezigen vaardigheden aanscherpen. Leren publiceren bijvoorbeeld, met de hoofdredacteur van dit blad. Andere soft skills, zoals spreken in het openbaar en oplossingsgericht werken, staan ook op het programma. Daarnaast is er een kennismarkt met bedrijven die producten presenteren.
    Britta Böhler geeft de laatste lezing van de dag. De bijzonder hoogleraar advocatuur behandelt welke gevolgen actuele ontwikkelingen hebben op de kernwaarden van advocaten. Daarna reikt Christ’l Dullaert, directeur van Le Tableau, de eerste Gouden Zandloper voor het kleine kantoor uit.

Innovatie
De beste nieuwe producten en diensten van kleine kantoren die breed inzetbaar zijn binnen de advocatuur maakten dit jaar kans op de Gouden Zandloper. Dullaert noemt eerst een aantal opvallende mededingers naar de prijs: een crowdfunding project om met meerdere advocaten een eigen rechtsbijstandsverzekeraar op te zetten, een letselschadeadvocaat die zich specialiseert in fietsongelukken.
    Maar hoe innovatief ook, de prijs is bedoeld voor een vernieuwend product dat andere kleine kantoren zouden kunnen overnemen. Daarom mag Dullaert de trofee overhandigen aan DOEN Legal. Dit kleine kantoor uit Zeist gebruikt concepten als dynamic pricing, een strippenkaart voor diensten en het eigen platform START Legal (standaardcontracten voor zzp’ers). Op basis van gesprekken met cliënten ontwikkelt DOEN Legal steeds nieuwe producten en de advocaten weten zich bovendien mooi te presenteren; een inspirerende case voor andere kleine kantoren.
    Zo rollen de aanwezigen de borrel in. Advocaten die elkaar net twee uur kennen, praten alsof ze in hetzelfde opleidingsgroepje gezeten hebben. Ze wisselen ervaringen uit tot het tijd wordt om afscheid te nemen: ‘Ik moet nog wat afmaken.’

Nathalie Gloudemans-Voogd

Download artikel als PDF

Advertentie