‘Een veroordeling was verwacht. Levenslang niet’, reageert Victor Koppe, de advocaat van de 88-jarige Nuon Chea, ook bekend als Broeder Nummer Twee. Het Cambodja-tribunaal veroordeelde de oud-leider van de Rode Khmer donderdag 7 augustus. Ook de 83-jarige voormalige president Khieu Samphan is veroordeeld tot levenslang. Beide voormalige hoofden van de Rode Khmer zijn schuldig bevonden aan misdaden tegen de menselijkheid. ‘Nuon Chea gaat in elk geval in beroep’, laat Koppe weten.

De Nederlandse advocaat Victor Koppe is een van de advocaten van Nuon Chea. Een levenslange veroordeling had hij niet zien aankomen. ‘Ook omdat er nog een tweede proces komt dat begin oktober aanvangt. Daarin komen veel meer beschuldigingen aan de orde, waaronder genocide. Dit tweede proces gaat nog minstens drie jaar duren.’

In tegenstelling tot zijn advocaat, was de veroordeelde zelf niet verbaasd. ‘Hij heeft weinig vertrouwen in de rechters’, zegt Koppe. Chea gaat tegen deze uitspraak in beroep.

De vonnissen tegen Samphan en Chea werden in de hoofdstad Phnom Penh uitgesproken door het Cambodja-tribunaal. Onder de communistische dictatuur van 1975 tot 1979 stierven naar schatting 1,7 miljoen Cambodjanen. Zij kwamen om het leven door honger, een gebrek aan medische zorg, overbelasting of werden geëxecuteerd. Samphan en Chea beweerden niets van wreedheden te hebben geweten.

Khieu Samphan werd in 1976 lid van het Centraal Comité van de Rode Khmer. In het economische beleid van het regime had hij een belangrijke rol. Daarnaast was hij voorzitter van het staatspresidium. Dat laatste was volgens het tribunaal vooral van symbolische betekenis, maar door die functie genoot hij het vertrouwen van de andere leiders van de Rode Khmer.

Nuon Chea was plaatsvervangend secretaris-generaal van de Rode Khmer, de rechterhand van Pol Pot. Van september 1976 tot 1977 was hij premier, totdat Pol Pot die functie weer overnam.

Sabine Droogleever Fortuyn

Advertentie