Worden Amerikaanse advocaten ‘Google-lawyers’? De American Bar Association (ABA), de belangrijkste beroepsorganisatie voor Amerikaanse advocaten, heeft besloten te gaan samenwerken met Rocket Lawyer Inc., een bedrijf dat een online netwerk opzette waarbinnen rechtzoekenden, consumenten en kleine bedrijven, advocaten kunnen vinden en juridische vragen kunnen stellen via hun mobiele telefoon, Ipad of laptop. Google Ventures investeert in Rocket Lawyer Inc., dat online juridische diensten verleent, en geeft het bedrijf technische ondersteuning.

Door samen te werken met Rocket Lawyer hoopt de ABA rechtzoekenden aan te kunnen spreken die anders niet snel bij een advocaat terecht zouden komen, zo zei voorzitter James R. Silkenat tijdens het jaarcongres van de ABA op 8 augustus in Boston. Advocaten die hun praktijk zien teruglopen, kunnen op deze manier bovendien een nieuwe markt aanspreken, meent Silkenat.

Het verlenen van online betaalbare, laagdrempelige juridische diensten aan consumenten en kleine bedrijven, dat is waar de pilot op gericht is. In verschillende staten zullen advocaten, waarschijnlijk een paar honderd per staat, die ook lid zijn van de ABA, Rocket Lawyer’s platform gebruiken en hun ervaringen delen. Naar alle waarschijnlijkheid begint de pilot volgende maand.

Sabine Droogleever Fortuyn

Advertentie