DIGITALISERING Het Openbaar Ministerie en de Rechtspraak streven ernaar het Advocatenportaal, waarin advocaten strafdossiers van bepaalde standaardzaken kunnen downloaden, te openen voor alle strafrechtadvocaten op 8 september.

 

GOOGLE LAWYER De American Bar Association, de belangrijkste beroepsorganisatie voor Amerikaanse advocaten, heeft besloten te gaan samenwerken met Rocket Lawyer Inc. Rocket Lawyer heeft een online netwerk waarbinnen rechtzoekenden advocaten kunnen vinden en juridische vragen kunnen stellen via mobiele telefoon, iPad of laptop. Google investeert in Rocket Lawyer.

 

CAMBODJA TRIBUNAAL Twee voormalige hoofden van de Rode Khmer zijn schuldig bevonden aan misdaden tegen de menselijkheid. ‘Een veroordeling was verwacht. Levenslang niet’, reageert Victor Koppe, de Nederlandse advocaat van de 88-jarige Nuon Chea, ook bekend als Broeder Nummer Twee. Nuon Chea gaat in elk geval in beroep.

 

STRAFRECHT Hoewel rechters steeds vaker een schadevergoeding aan ex-verdachten toekennen, is het gemiddeld toegekende bedrag de laatste tien jaar flink gedaald. In 2013 werden 10.471 verzoeken van ex-verdachten toegewezen. Dat aantal is ongeveer tweeënhalf keer zo hoog als in 2003, terwijl het gemiddeld toegekende bedrag in 2013 27 procent lager was dan in 2003. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

 

RECHTSBIJSTAND Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie, VVD) lijkt er niet voor te voelen dat een rechter die een juridisch geschil inhoudelijk behandelt, ook zelf gaat beslissen over de toevoeging van een advocaat. CDA-senator Hans Franken had dat voorgesteld tijdens het debat in de Eerste Kamer over de rechtsstaat. 

 

VLIEGRAMP Bij de Nederlandse Orde van Advocaten zijn geen signalen binnengekomen over Nederlandse advocaten die hun diensten aanbieden naar aanleiding van de vliegramp met vlucht MH17. Diverse media berichtten over dienstverleners die, via advocaten of direct, contact zochten met nabestaanden van de slachtoffers. Daarbij ging het waarschijnlijk om Amerikaanse advocaten, op zoek naar een doorverwijzing.

 

TUCHTRECHT Het dekenstandpunt over een tuchtklacht is een ‘bestuurlijke aangelegenheid’ in de zin van de Wet openbaarheid van bestuur. Dat blijkt uit een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

 

Download artikel als PDF

Advertentie