Advocaten wachten er al tijden op, maar nu lijkt het eindelijk zo ver te zijn. Elektronische gegevensdragers met digitale processtukken mogen vanaf maandag 15 september met advocaten mee de penitentiaire inrichtingen in. Dat kondigde minister Opstelten (VVD, Veiligheid en Justitie) aan tijdens de opening van het Advocatenportaal op 8 september.

Het Advocatenportaal is een stap in de digitalisering van de strafrechtketen. Uiterlijk 1 januari 2015 kunnen advocaten via het Advocatenportaal stapsgewijs strafdossiers in bepaalde standaardzaken downloaden.

Met de komst van het Advocatenportaal vragen advocaten zich af of zij nu -eindelijk- hun tablets de P.I.’s in mogen nemen. Tijdens de lancering van het Advocatenportaal op 8 september kondigde Opstelten aan dat gebruik van iPads en andere elektronische devices in de spreekkamers van penitentiaire inrichtingen inderdaad toegestaan zal zijn vanaf 15 september.

‘Het uitgangspunt daarbij is “ja, tenzij”,’ zegt een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie. ‘Natuurlijk behoudt de gevangenisdirecteur het recht om het gebruik van tablets om hem moverende redenen te weigeren.’ Dat zou volgens de woordvoerder het geval kunnen zijn als de directeur het niet vertrouwt of als de veiligheid van de inrichting in het geding zou kunnen zijn.

Nathalie Gloudemans-Voogd

Advertentie