Advocaten Tjalling van der Goot en Wim Anker ergeren zich in de Leeuwarder Courant over ronselpraktijken van raadslieden in de zaak rond de aanrijding in Sint Nicolaasga. Cowboy-advocaten, noemt Anker deze raadslieden.

De advocaten zouden toegang hebben proberen te verkrijgen tot de 57-jarige vrouw die door het Openbaar Ministerie wordt verdacht van poging tot doodslag. Zij zou twee jongens met opzet hebben aangereden.

In het artikel van de Leeuwarder Courant zegt Van der Goot: ‘Ik heb het niet eerder zo meegemaakt.’ Hij heeft er een brief over gestuurd naar Jan Dijkstra, deken Noord-Nederland.

Dijkstra erkent in het artikel dat ronselen voorkomt. Hij verklaart dit uit de bezuinigingen en het feit dat er bij een groeiend aantal strafzaken geen advocaat meer aan te pas komt. Daardoor zijn meer advocaten op zoek naar klandizie.

In 2013 liet Anker zich in Het Parool al eens uit over ronselpraktijken: ‘Wij zijn een kantoor met heldere principes. Cliënten bellen ons. Wij nemen nooit zelf contact met iemand op. Een gouden regel met hoofdletters. Advocaten die zelf mensen benaderen, noemen we cowboys.’

In het oktobernummer van het Advocatenblad kondigde het dekenberaad aan dat er geen aanvullende regelgeving komt voor het overnemen van cliënten door (straf)advocaten. De bestaande Gedragsregels volstaan volgens het dekenberaad.

Advertentie