Rankings; klanten zijn er gek op, dus zijn er maar weinig beroepsgroepen zonder een ranking. Een goede vergelijking schept per slot van rekening duidelijkheid voor de afnemer en de concurrentie. Studenten kijken naar rankings van universiteiten. Patiënten raadplegen rankings van ziekenhuizen en specialisten. Werkzoekenden speuren de lijstjes van beste werkgevers af. Zelfs sterren worden ‘gerankt’, al is het dan in het zeker niet serieus te nemen televisieprogramma Ranking the Stars.
    Ook advocatenkantoren zijn terug te vinden in rankings. Chambers Europe is de bekendste en bij tijd en wijle verschijnen er lijstjes met beste advocaten. Zakenblad Quote bijvoorbeeld stelde zo’n ranking vast. Maar dergelijke lijstjes lijden doorgaans allemaal aan hetzelfde euvel: experts van buitenaf stellen vast hoe hoog een kantoor of advocaat eindigt en in het beste geval heeft er een rondgang langs cliënten plaatsgehad. Slechts zelden wordt advocaten zelf gevraagd wie zij binnen hun rechtsgebied hoog in het vaandel hebben. Vreemd, je mag verwachten dat advocaten beter kunnen oordelen over de kwaliteit van hun beroepsgenoten dan experts van buitenaf. Per slot van rekening houden advocaten de vorderingen en werkwijzen van hun, met een heel lelijk woord, concullega’s nauwlettend in de gaten of zouden dat moeten doen.
    Het Advocatenblad schrijft, net als in deze special, voortdurend over wie het waarom goed doen en hoe ze dat doen. Nu wil het blad de proef op de som nemen door wel aan advocaten te vragen wie zij binnen hun rechtsgebied het hoogst hebben zitten. Op de website (www.advocatenblad.nl) vindt u de toegang tot een enquête waarin we vragen naar de naam van de advocaat die u binnen uw rechtsgebied/specialisatie het meest waardeert en waarom dit het geval is. Alles uiteraard op anonieme basis. Bovendien vragen we uit nieuwsgierigheid naar de eigenschappen die een advocaat volgens u moet bezitten om een goede advocaat te zijn.
    Het is uitdrukkelijk niet de bedoeling om een beste advocaat uit te roepen. Het Advocatenblad wil, als er afdoende respondenten zijn per rechtsgebied, bepalen welke advocaten op specifieke rechtsgebieden het meest worden gewaardeerd door beroepsgenoten. Niets meer en niets minder. Vervolgens willen we u tonen hoe deze personen hun praktijk uitoefenen opdat de advocatuur er als geheel van kan leren. Dit doen we in het blad zelf en op het allereerste Advocatenblad-evenement van 2015: Advocatenblad Live! Tijdens Advocatenblad Live! op 22 januari 2015, dat met masterclasses, inspirerende sprekers en ervaringen delende advocaten in het teken staat van jezelf verbeteren, zullen de aanwezigen uit de door beroepsgenoten meest gewaardeerden per rechtsgebied de meest gewaardeerde advocaat in het algemeen uitroepen. Deze ranking is, kortom, anders, want wel voor u, door u en hopelijk ter lering voor de gehele beroepsgroep. Nu mag u het eens zeggen.

Robert Stiphout

Download artikel als PDF

Advertentie