Louwers IP|Technology Advocaten profileert zich als nichekantoor in de Nederlandse Silicon Valley. Medeoprichter Marianne Korpershoek over ondernemen in de slimste regio van de wereld.

 

De werkdagen van Marianne Korpershoek bestaan voor een groot deel uit het oplossen van een ingewikkelde kluwen van problemen tussen ICT-bedrijven en hun afnemers. ‘Niet voor niks dat er nu een tijdelijke Kamercommissie ICT is, die onderzoekt hoe de ICT-projecten bij de overheid toch steeds weer mislukken. Geen hond snapt waar het over gaat. Ik merk ook bij klanten dat niemand zich echt wil verdiepen in technische onderwerpen. Als ik een acquisitie van een octrooi begeleid voor een lichtbron van een chipsmachine waar veel fysica bij komt kijken, snap ik dat ook niet gelijk, maar ik verdiep me erin, ik wil het weten.’ 

Korpershoeks kantoor doet alleen maar technologie en intellectuele eigendom, en zal nooit een arbeidszaak doen, ook niet voor een vaste klant. ‘Dat is een keuze, je kunt niet overal goed in zijn. Die automatiseringsprocessen kan ik inmiddels uittekenen. Vaak is de CEO een digital dinosaur, die laten zich belazeren door handige IT-jongens die zijn opgegroeid in de tijd dat in de IT alles kon.’ 

Haar eerste jaar in Eindhoven moest ze erg wennen, maar inmiddels vertelt ze enthousiast over de stad. Vlak bij het Philips-museum: ‘Hier was ooit de oude stadswal, maar daar zie je niks meer van.’ Het leuke aan Eindhoven is volgens Korpershoek dat er geen stolp overheen staat. Het is een boomtown, ooit om Philips heen gebouwd. Inmiddels heeft ASML meer medewerkers, zeker als je de toeleveranciers meerekent. ‘Eindhoven is een paar jaar geleden uitgeroepen tot slimste regio van de wereld. Veel advocaten vinden techniek maar lastig, maar als je hier zit, moet je daar wel verstand van hebben. Alles ademt techniek.’ Om dat te onderbouwen wijst ze naar de oude fabrieksgebouwen van Philips. Waar vroeger de radio’s werden gemaakt, zitten nu veel tech-startups. 

Korpershoek: ‘We begonnen acht jaar geleden dit kantoor vanuit het idee dat er een markt is voor technologie-advocatuur. Dat is zeker zo, maar de tijden zijn keihard veranderd. De advocatuur is de afgelopen jaren een verdringingsmarkt geworden. De vernieuwing in de advocatuur gaat zo langzaam omdat advocaten lange tijd slapend rijk werden. Niemand vroeg zich af wat zijn advocaat kostte. Er gaan advocaten failliet, klanten zijn kritisch op kosten en we moeten vaker pitchen.’ Dus zoekt Korpershoek nieuwe manieren om klanten te bedienen. Niet makkelijk, want de waan van de dag regeert en haar agenda zit bomvol. Ze aarzelt, wil de concurrentie niet wijzer maken, maar vertelt er wel iets over. ‘We willen niet wachten tot een klant belt met een probleem, we helpen ze liever die problemen voor te zijn. Voor bestaande en nieuwe klanten ontwikkelen we nu een privacy- en informatiebeveiligingsassessment, waarmee ze kunnen checken of de gegevens die aan hen worden toevertrouwd veilig zijn. Zie het als riskmanagement waarmee het bedrijf inzicht krijgt in wat het moet doen om de privacy van klanten te beschermen.’

Een van haar stokpaardjes is cloudcomputing, online dataopslag. ‘Iedereen zet zijn foto’s maar op internet. Dat er naaktfoto’s van celebrities uitlekken is niet zo’n ramp, maar wat gebeurt er met medische dossiers die online staan? Ik heb een paar keer gepubliceerd over cloudcomputing en werd naar aanleiding daarvan door de redactie van het tv-programma Kassa gevraagd erover te vertellen op televisie. Publiceren over je vak is de manier om gevonden te worden, heb ik gemerkt. Nieuwe klanten komen meestal via publicaties op internet, onder andere in de Automatiseringsgids. Daarin schrijf ik over onderwerpen waar ik me druk over maak. Als ik een presentatie houd, mag men die ook altijd online zetten, graag, daarmee verwijzen ze ook weer naar onze site.’ 

Wandelend langs de Dommel laat ze zien dat Eindhoven niet alleen techniek ademt: ‘Hier stond ooit een melkfabriek die haar afval loosde in de rivier. Die was erg vervuild door de industrie. Nu zwemmen mijn kinderen erin, het is een groen lint door de stad.’ Technologie is ook niet alles, wil ze maar zeggen. Ze is trots op haar eigen kantoor, maar ziet ook waar het beter kan. ‘Ik moest leren omgaan met personeel. Juristen zijn ontzettend rechtlijnige types, ik ook wel. Je rationaliseert je gevoel weg.’ Als tegenwicht studeerde ze ook een aantal jaar kunstgeschiedenis, nadat ze vertrokken was bij AKD. ‘Zo’n groot kantoor was niks voor mij, ik was te eigenwijs om een partnertraject in te gaan. Die studie hielp me om een frisse blik te houden, ik leerde er anders naar feiten te kijken. Dat gebruik ik nog dagelijks.’ 

 

Wie is Marianne Korpershoek?

Maandelijks haalt het Advocatenblad een frisse neus met een advocaat om al wandelend te praten over werk en leven. Dit keer: Marianne Korpershoek (1964).

Download artikel als PDF

Advertentie