In een vitrine van een van de tentoonstellingszalen in Het Dolhuys in Haarlem ligt een in het oog springend object: een passer voor schedels. Het instrument is een onderdeel van de verzameling van psychiater Cesare Lombroso (1835-1909). Ook verzamelde hij foto’s van schedels, teksten, verhalen en kunstwerken van criminelen. Volgens de pionier in het onderzoek naar de biologische oorzaken van crimineel gedrag zou de ‘geboren’ crimineel te herkennen zijn aan lichamelijke kenmerken zoals schedelvorm en gelaat. Over aangeboren eigenschappen en de invloeden van de omgeving van misdadigers; over de effecten van gevangenschap voor recidive én over het persoonlijke verhaal achter verschillende tbs’ers. Daarover gaat de expositie onder meer. Het zijn vooral de noodlottige, persoonlijke verhalen die indruk maken.

 

Download artikel als PDF

Advertentie