Omwille van veiligheid terug naar papier of wegens efficiëntie juist vooruit het papierloze tijdperk in? Het laatste lijkt onvermijdelijk.

 

Tijdens PLEIT2014, het kennisevent over ICT voor juristen, zijn er twee kampen onder de sprekers. In de ochtend komen plenair cloud-critici aan het woord die hameren op veiligheid en eigenlijk terug willen naar papier. Volgens Wilma van Dijk, directeur Cyber Security bij het ministerie van Veiligheid en Justitie zal de integriteit van data steeds vaker in het geding komen. ‘Wie garandeert dat stukken onderweg naar de rechtbank niet worden gewijzigd?’ 

Voor de paneldiscussie over cybersecurity schuiven drie advocaten aan: Marianne Korpershoek (Louwers IP|Technology Advocaten), Mark Jansen van Dirkzwager en Ot van Dalen, na Bits of Freedom nu advocaat bij Digital Defence. De drie tonen zich kritisch over de cloud: hoe is te garanderen dat niet de hele wereld bij je bestanden kan? Volgens de panelleden zou ook elke advocaat e-mails met vertrouwelijke informatie moeten versleutelen. ‘Gewone e-mail is zo lek als een mandje,’ zegt Jansen. Voor de praktische problemen die encryptie veroorzaken, hebben de experts niet echt een oplossing. ‘In dit geval is het niet zo slecht dat de beroepsgroep zo conservatief is,’ zegt Van Dalen. ‘Eigenlijk moeten advocaten alles weer op papier doen. Dat is wel zo veilig.’ 

Het contrast met de sessies in de middag kon niet groter zijn. Neem de bijeenkomst van I-FourC, een bedrijf dat advocatenkantoren ‘papierloos vanaf dag 1’ maakt. Of de presentatie over de modernisering van het procesrecht: advocaten kunnen binnenkort niet meer op papier procederen. En Le Tableau en Law4ce wijzen op trends en zien in de conservatieve en kritische houding van de advocatuur juist de grootste bedreiging voor de beroepsgroep. Een papierloze praktijk lijkt onvermijdelijk.

 

Download artikel als PDF

Advertentie