Het audiovisuele registratie (AVR)-systeem dat de politie gebruikt om verhoren van verdachten op te nemen kan niet tussentijds stopgezet worden, ook niet als verdachten alleen met hun advocaat een vertrouwelijk gesprek voeren. Dat blijkt uit een brief van het OM aan advocaat Paul Verweijen.

Verweijen’s cliënt, verdachte in een zedenzaak, vertrouwde de uitwerking van de verhoren in zijn zaak niet. Daarom luisterde Verweijen de opnames van het verhoor na en hoorde tot zijn verbazing een vertrouwelijk gesprek tussen hem en zijn cliënt.

Verweijen had verbalisanten gevraagd het AVR-systeem stop te zetten toen hij telefonisch wilde overleggen met zijn cliënt tijdens het verhoor, nadat zijn cliënt in verzekering was gesteld. De rechercheurs verlieten de kamer en beloofden Verweijen de opnames te stoppen. Dit is ook in het op ambtseed opgemaakte proces-verbaal gezet. Toch is de conversatie opgenomen. Duidelijk is te horen wat Verweijen´s cliënt zegt.

Toen Verweijen het OM hierop aansprak kreeg hij van de behandelend officier te horen dat het AVR-systeem niet tussentijds te stoppen is en dat de verbalisanten dit niet wisten. Het OM erkent dat dit niet is hoe het hoort en werkt op dit moment aan een oplossing.

Verweijen is verbaasd dat een dergelijk systeem anno 2014 niet kan worden stopgezet. ‘Ik zal in deze zaak in ieder geval de niet-ontvankelijkheid van het OM bepleiten omdat het recht op een eerlijk proces grof is veronachtzaamd. De vertrouwelijkheid tussen raadsman en cliënt is een van de meest fundamentele beginselen, zeker in strafzaken,’ zegt Verweijen.

De Nederlandse orde van advocaten laat weten de situatie zorgelijk te vinden. ‘Een advocaat die geheimhoudergesprekken voert moet te allen tijde toegang hebben tot een ruimte waarin geheimhoudergesprekken gevoerd kunnen worden, en dus niet worden opgenomen door het AVR-systeem. Dat dit geheimhoudergesprek toch is opgenomen is buitengewoon zorgelijk.’

Nathalie Gloudemans-Voogd

Advertentie