Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) vindt dat strafrechtadvocaten hun praktijk moeten verbreden als ze door de bezuinigen op de vergoedingen voor bewerkelijke zaken in de problemen zouden komen. Teeven reageert op een enquête onder Nederlandse strafrechtadvocaten over de gevolgen van deze korting.

Door de bezuinigingen van Teeven zou de uurvergoeding voor de bewerkelijke zaken in totaal met 11,2 procent dalen. Zestien procent van de strafrechtadvocaten wil daarom helemaal stoppen met toevoegingen van complexe strafzaken, 78 procent zal deze minder vaak aannemen.

Teeven vindt dat als de strafrechtadvocaten in de problemen komen door de verlaging van de vergoeding, ze er onder meer andere rechtsgebieden bij kunnen nemen. ‘Denkbaar is bijvoorbeeld dat advocaten hun praktijk verbreden’, schrijft hij aan de Tweede Kamer. Advocaten zouden hun ‘bedrijfsvoeringmodel’ moeten bijstellen.

Het standpunt van Teeven is opmerkelijk omdat de tendens van de laatste jaren juist is dat advocaten zich specialiseren. Vanuit de politiek wordt daar ook om gevraagd.

Volgens Teeven is het stelsel van rechtsbijstand er niet op gericht dat advocaten zich er helemaal van kunnen bedruipen. Er zijn ook weinig advocaten zijn die zich helemaal toegelegd hebben op complexe strafzaken. In 2013 waren er circa vijftig advocaten die meer dan 1000 uur voor bewerkelijke strafzaken declareerden, aldus Teeven.

De SP is bang dat grote complexe strafzaken, door de bezuinigingen op de bewerkelijke zaken, niet langer door specialisten maar door generalisten gedaan worden. Dat vergroot weer het risico op onterechte veroordelingen, meent fractiewoordvoerder Van Nispen.

Teeven reageert dat het in zijn visie niet onmogelijk wordt voor strafrechtadvocaten om zich te specialiseren in complexe strafzaken. Hij bestrijdt ook dat de vergoedingen voor deze zaken in totaal met 11,2 procent omlaag gaan. Teeven gaat uit van een korting van 4,8 procent.

Maarten Bakker

Advertentie