Voor het eerst vroeg organisatieadviesbureau Berenschot in samenwerking met Sdu advocaten naar hun werk. Wat zijn hun zorgen? Wat verdienen ze? Wat willen ze verdienen? Werken ze thuis? Hoe zit het met vakanties? Ruim honderd advocaten, samen een afspiegeling van de advocatuur, namen deel aan de online enquête.

     Wat Manager Kenniscentrum HRM Hans van der Spek van Berenschot opviel, is dat veel advocaten honkvast zijn; slechts een kwart wil weg. Ter vergelijking: bij marketeers is dat veertig procent. Verder blijkt Het Nieuwe Werken nog niet erg van de grond te komen. De meeste advocaten kunnen wel thuiswerken, maar heel weinigen doen dat ook.

     Uit de steekproef kwam ook naar voren wat partner en senior-advocaten het allerbelangrijkst vinden op hun werk. De uitkomst? Sfeer. Ook bij junior-advocaten en advocaat-stagiaires kwam de sfeer in de top vier. Van der Spek is er verbaasd over. ‘Ik dacht: die advocaten hebben het druk, ze rennen en vliegen het hele land door. Ze hebben nauwelijks tijd om sfeer op te bouwen. Maar blijkbaar willen ze, eenmaal op kantoor, toch in een warm bad terechtkomen.’

     Strafrechtadvocaat Noortje Lina bij Van Boom Advocaten in Utrecht deed mee aan de steekproef en beaamt het belang van sfeer. Net zoals de meeste andere deelnemers vindt ze het hebben van opleidingsmogelijkheden bovendien erg belangrijk. Ze is lid van de Nederlandse Vereniging van Jonge Strafrechtadvocaten en aspirant-lid van de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten en kijkt ernaar uit om de aanvullende specialisatieopleiding Strafrecht te gaan doen.

     Met haar deelname aan de enquête won Lina de Sdu Commentaren Strafrecht en Strafvordering. ‘In de voorbereiding van zittingen zijn ze heel handig als naslagwerk. En ik vind het makkelijk dat ik de commentaren online kan opzoeken.’

     Komt hetgeen u belangrijk vindt in uw werk overeen met dat van andere advocaten? Vergelijk uzelf in dit nummer met uw beroepsgenoten.

De redactie

Download artikel als PDF

Advertentie