Wat als de advocatuur morgen opnieuw moet worden uitgevonden? Hoe zou de advocatuur er dan uit moeten zien? Die vraag stelde Rob Wijnberg in een voorbereidend gesprek op zijn keynote speech voor Advocatenblad Live! op 22 januari 2015. Wijnberg – filosoof, publicist, voormalig NRC Next-hoofdredacteur en oprichter van het succesvolle journalistieke internetplatform De Correspondent – ontkende dat advocaten out of the box moeten denken om de concurrentie het hoofd te bieden. ‘Zoals bij zoveel traditionele beroepsgroepen gaat het veel verder,’ zei hij. ‘Advocaten moeten een heel nieuwe box bedenken.’
    Zeker is dat digitalisering een rol speelt als advocaten morgen hun beroepsgroep opnieuw uitvinden. Over hoe ze dat kunnen doen, zal Wijnberg vanuit zijn ervaring met De Correspondent spreken op 22 januari. Het feit dat advocaten dankzij de digitale wereld betere relaties dan ooit kunnen opbouwen met hun cliënten, biedt volgens filosoof Wijnberg grote kansen. Maar, het vergt wel een mentaliteitsomslag, stelt hij.
Ook deze special Digitaal biedt handvatten voor advocaten om zichzelf en hun cliënten dankzij internet vooruit te helpen. Altijd al willen weten welke mogelijkheden e-learning biedt en welke vorm van e-learning bij u past? Benieuwd waar cliënten al juridisch doe-het-zelvend terechtkunnen? Nieuwsgierig naar wat er binnen uw kantoor valt te digitaliseren? Het staat allemaal in deze special.
    Natuurlijk zijn er ook tips. Op pagina 29 leest u hoe u social media zakelijk kunt inzetten. Jeroen Zweers, de kennisdeler van Dirkzwager die afgelopen jaar overstapte naar Kennedy Van der Laan, toont welke houding het best bij de digitale tijd past. Jonge gadgetgekke advocaten keren hun tas om en leggen de gadgets op tafel waarmee zij hun voordeel doen. Ook handig: de appgids met veertig tools die advocaten niet alleen helpen beter te functioneren, maar die ook inspireren tot mogelijke eigen vindingen of, denkend aan Wijnbergs woorden, splinternieuwe boxen om vanuit te denken.
    Per slot van rekening: als je zelf geen content maakt, ben je afhankelijk van wat anderen over je zeggen of, erger nog, van je afpakken.

Robert Stiphout

Download artikel als PDF

Advertentie