Jongensstreken in Mr. Hiddema. Strafpleiter, dandy, dwarsligger (Meulenhoff, 2014)

Theo Hiddema is one of a kind. Of liever, ‘hij is me er eentje’. Zijn biografie is vanwege Hiddema’s unieke tone of voice dan ook in de ik-vorm geschreven. Als nakomeling in een Fries gezin met een groot boerenbedrijf, waar vader altijd in pak loopt, wordt de nog jonge Theo al snel naar kostschool gedirigeerd. Het kan hem niet in het gareel krijgen. Hij blijkt een laatbloeier. Na een soepel doorlopen studie rechten wordt hij aangenomen bij Max Moszkowicz. Onder Moszkowicz’ patronaat groeit Hiddema in de strafrechtwereld uit tot een concurrent van zijn oude leermeester. Het zet de verhoudingen behoorlijk op scherp. Het boek leest vlot en bevat sappige verhalen, jongensstreken zo je wilt, over zijn soms onorthodoxe methodes, over zijn (ex-)vakcollegae en (oud-)cliënten, over bekende Limburgse zaken en nog veel meer.

Iris Böhm

Download artikel als PDF

Advertentie