onderzoek en kennis

1 Evernote
gratis
    
Notities, research, belangrijke documenten en to-dolijstjes op één plek verzamelen is met de succesvolle app Evernote een stuk makkelijker geworden. In Evernote maakt u notitieboeken aan waarin u notities kunt bewaren. Bij research online zijn hele webpagina’s of artikelen via een addon in de browser makkelijk te delen in uw Evernote account. Evernote synchroniseert over alle devices heen, waardoor u altijd al uw aantekeningen en bookmarks, maar ook foto’s of gesproken aantekeningen actueel en bij elkaar heeft. Gescande documenten zijn ook doorzoekbaar. In de betaalde premium accounts zijn notitieboeken eenvoudig te delen met anderen, bijvoorbeeld kantoorgenoten met wie u aan een zaak werkt. Evernote is minder geschikt voor vertrouwelijke data.

2 Rechtsorde
verschillende abonnementen
     
Juridische zoekmachine Rechtsorde verzamelt informatie van openbare bronnen en uitgaves van verschillende uitgeverijen achter één login. Binnen Rechtsorde kunt u zelf dossiers en alerts aanmaken. Het premium pakket biedt bovendien Microsoft Office integratie en de mogelijkheid interne knowhow te integreren. Op die manier maakt u optimaal gebruik van de kennis die al op kantoor aanwezig is.

3 NieuweWetten
gratis
   
Bijhouden wanneer wetswijzigingen ingaan, wordt makkelijker met de NieuweWetten app. De applicatie voor Android en iPhone biedt een overzicht van aanstaande wetswijzigingen en wetswijzigingen van de voorgaande zes maanden. NieuweWetten maakt het mogelijk alerts in te stellen op bepaalde onderwerpen en per ingangsdatum een agenda-item voor elektronische agenda’s aan te maken.

4 STAPP
gratis
   
Een groot aantal Sdu tijdschriften staan op een rij in de Sdu Tijdschriften App (STAPP). Het Advocatenblad ontbreekt in de mix, maar abonnees van tijdschriften als JOR, JAR, TAP en TOP kunnen hun vakblad downloaden en raadplegen. Markeren en notities maken is mogelijk met de ingebouwde reader. Wisselen tussen Sdu tijdschriften gaat eenvoudig.

5 Rabo Kennis
gratis
   
Via de Rabo Kennis app ontsluit de bank macro-economische kennis, sectorkennis (zoals de Cijfers & Trends brancherapporten en sectorprognoses) en specifieke informatie over een groot aantal landen en sectoren. De app verwijst ook naar blogposts van sectormanagers en leidt de gebruiker door naar LinkedIn groepen om te discussiëren.

6 Kennisboek
gratis
   
Dirkzwager advocaten delen actief hun kennis in hun Kennisboek app (alleen beschikbaar voor iPhone en iPad). Analyses over nieuwe wetgeving en jurisprudentie, soms ook met de eigen mening van de auteur en herpublicaties van artikelen in tijdschriften zijn te vinden in deze applicatie. Negeer de HTML schoonheidsfoutjes en gebruik Kennisboek om duidelijk te zien hoe de collega’s en confrères in Gelderland over de zaken denken.

7 LinkedIn Pulse
gratis
   
Om bij te houden wat LinkedIn contacten en autoriteiten (‘Influencers’) delen op het netwerkplatform is LinkedIn Pulse ontwikkeld. De app serveert nieuws en updates gebaseerd op de interesses en connecties van het LinkedIn profiel dat eraan gekoppeld is en sectoren die bij aanmelding worden opgegeven. Delen en meediscussiëren om uw eigen autoriteit te vergroten zijn eenvoudig binnen de app.

8 KvK app
gratis
   
Snel nagaan of die wederpartij nog bestaat of wie mag tekenen namens een onderneming? Het Handelsregister van de Kamer van Koophandel checken kan ook via een app op de meeste telefoons en tablets. In-app aankopen zijn eenvoudig te versturen en zijn makkelijk toegankelijk via de interface van de app.

9 Buffer
verschillende prijzen
   
Met informatie delen via social media profielen kunnen advocaten laten zien waar ze wat vanaf weten. Buffer helpt dat op een efficiënte manier voor elkaar te krijgen. Deze tool geeft ook suggesties voor interessante updates, gebaseerd op wat u eerder deelde. Daarnaast krijgt u in de betaalde plannen inzicht in de statistieken.

10 MeetUp
gratis
   
Overal ter wereld delen mensen hun kennis; MeetUp helpt hen met de organisatie van bijeenkomsten. In Nederland zijn er nog weinig MeetUps rond juridische onderwerpen. Voor advocaten ligt hier dus een kans om zich te profileren. U kunt zich aanmelden voor lezingen en bijeenkomsten van anderen. Zo leert u wat en ontmoet u nieuwe mensen uit diverse branches.

kantoororganisatie

1 nsightly
gratis
   
Kleine kantoren en eenpitters kunnen met een CRM-plus project managementsysteem als Insightly slimmer werken. Deze tool bevordert customer relationship management met een automatisch adresboek, waarbij aan elk contact notities en alerts gehangen kunnen worden. Daarnaast vindt Insightly vrijwel alle social media accounts van cliënten en potentiële cliënten, zodat u overzichtelijk te weten komt wat deze mensen bezighoudt (misschien kunt u hen ergens bij helpen). Daarnaast is Insightly een project management tool, waarin taken verdeeld kunnen worden onder teamleden en de hele pijplijn inzichtelijk kan worden gemaakt. De betaalde versie biedt verdergaande integratie met bijvoorbeeld e-mail. Insightly gebruikers rapporteren hogere productiviteit en efficiëntie.

2 Clocktimizer
prijs op aanvraag
   
Fee quotes afgeven komt soms neer op giswerk, vaak met verlies tot gevolg. Clocktimizer laat prijsafspraken niet op onderbuikgevoelens aankomen, maar baseert het bedrag op eerder werk door tijdschrijfregels met vergelijkbare omschrijvingen te lezen. De tool laat ook zien of er efficiënter gewerkt kan worden op projecten en waar kansen liggen voor het uitbreiden van de werkzaamheden voor een cliënt.

3 Philips Dictation Recorder
gratis
   
Elke telefoon heeft wel een dictafoonfunctie, maar de Philips Dictation Recorder biedt een paar aantrekkelijke extra’s. Zo versleutelt de app de bestanden voor maximale veiligheid en plaatst ze in de cloud zodat u er overal bij kunt. Daarnaast zijn er betaalde aanvullende diensten zoals SpeechScribe, waarbij de ingesproken tekst wordt uitgewerkt.

4 SignMyPad
2,91 euro
   
Op sommige documenten tekent u liever zelf dan dat u het een secretaresse of stagiaire in opdracht laat doen. SignMyPad is een uitkomst in die gevallen. De cruciale brief hoeft niet meer te wachten tot op u op kantoor bent: u ondertekent op het scherm van uw smartphone of tablet. Cliënten kunnen zo ook hun handtekening zetten.

5 DocScan HD
gratis
   
Scannen of kopiëren van belangrijke documenten voor het dossier is niet altijd mogelijk. U kunt dan natuurlijk een foto maken met uw telefoon. Deze app gaat nog een stap verder. De gefotografeerde documenten worden omgezet in pdf’s, waarbij ook notities te maken zijn. De bestanden daarna organiseren en delen (zelfs via fax) is eenvoudig.

6 LogMeIn
gratis
   
Niet iedere advocaat werkt in de cloud. Soms staan documenten op een computer waar u niet achter zit. Met LogMeIn kunt u toch connectie maken met het apparaat en het gewenste document tevoorschijn toveren. Daarvoor moet u wel eerst die computer hebben toegevoegd aan uw account. U kunt LogMeIn ook gebruiken om een ander mee te laten kijken op uw scherm.

7 Hoccer
gratis
   
Communiceren met een cliënt via WhatsApp berichten zal niet in elke praktijk voorkomen. Mochten uw cliënten het best bereikbaar zijn via dit kanaal, overweeg dan de app Hoccer te downloaden. Hoccer is een communicatiedienst die focust op veiligheid. De app is van Duitse makelij en voldoet aan de strenge privacyregels in Duitsland.

8 EzPDF
3,24 euro
   
Pdf readers zijn er genoeg te vinden in de verschillende appstores. EzPDF krijgt de beste recensies. Niet alleen maakt ezPDF het mogelijk om notities te maken op pdf-bestanden, maar de app is ook te gebruiken voor het invullen van formulieren. Deze applicatie brengt u een stap dichter bij het papierloze kantoor.

9 ViaProtect
gratis
   
Virusscanners voor telefoons zijn nog niet volledig ingeburgerd. ViaProtect biedt gratis mobiele beveiliging voor Android en iOS smartphones en tablets. De app stuurt een waarschuwing als er een beveiligingsrisico ontstaat. Omdat de applicatie op de achtergrond blijft draaien, kan het de batterij sneller doen leeglopen.

10 CARROT
2,69 euro
   
Voor advocaten die opzien tegen hun to-dolijstjes is er CARROT. In deze iPhone app zijn takenlijsten aan te maken, maar CARROT is tevens een virtueel huisdier. CARROT maakt van je to-dolijst een sarcastisch spelletje. Pas als werkzaamheden worden afgevinkt, is CARROT tevreden. Gebruikers zijn gewaarschuwd: zorg dat CARROT blij blijft.

reizen en wachten

1 Expensify
gratis
   
Bonnetjes declareren wordt een stuk leuker met Expensify. De ontwikkelaars van de app zelf beloven ‘onkostennota’s die niet zuigen!’. Met een smartphone scant u de rekening die u wilt declareren. In de app selecteert u de account waar de kosten op geschreven moeten worden. Expensify maakt er automatisch een declaratie van die u kunt mailen naar de juiste persoon. Desgewenst kunnen bank- en creditcardafschriften gekoppeld worden aan de nota’s. Daarnaast kan in Expensify een uren- en kilometerregistratie ingevoerd worden. De Wall Street Journal roemde Expensify: het is net een virtuele accountant.

2 Office suite
gratis
   
Sinds begin november is de Microsoft Office suite voor iPad, iPhone en Android gratis verkrijgbaar. U kunt dus gewoon Word-bestanden inzien en bewerken op een smartphone of tablet. Microsoft en Dropbox werken samen voor opslag van documenten in de cloud. Bedrijven die OneDrive of Dropbox for business gebruiken hebben nog wel een Office 365 abonnement nodig.

3 Skyscanner
gratis
   
Tijd en geld besparen als u op zoek bent naar een goedkope vlucht. Dat belooft Skyscanner, een vliegticketzoekmachine. Skyscanner verwijst door naar de aanbieder van de vlucht; u boekt bij de luchtvaartmaatschappij. Een handige functie: de grafische weergave van prijzen binnen een week of maand. Een dagje later vertrekken kan soms veel schelen.

4 Youpsa
gratis
   
Afspraken zijn niet altijd op kantoor. Met Youpsa kunt u een ontmoetingsplek vinden die bijvoorbeeld halverwege uw locatie en die van uw gesprekspartner is. Op basis van uw gegevens krijgt u een aantal suggesties. Zo bespaart u beiden tijd, geld en CO2-uitstoot. Youpsa verstuurt ook de gegevens van de locatie en een vergaderverzoek.

5 VerbalizeIt
verschillende prijzen
   
Op korte termijn een tolk nodig? Selecteer in VerbalizeIt de gewenste taal en klik op ‘translate’. De app verbindt u dan met een professionele tolk/vertaler. Zet de telefoon op de speaker, begin te praten en de live tolk doet zijn werk voor 1,75 dollar per minuut. VerbalizeIt kan ook snel teksten vertalen tegen een gunstig tarief.

6 Uber
gratis
   
De uitdrukking ‘een ubertje pakken’ begint al deel uit te maken van onze taal. Deze alternatieve taxidienst belooft een privéchauffeur in meer dan tweehonderd steden en veertig landen. PayPal, Google Wallet of een creditcard kan gekoppeld worden aan de app; cash afrekenen is niet nodig. Na aankomst vindt u een rittenoverzicht in uw mailbox. Overigens kwam Uber half november in Amerika onder vuur te liggen vanwege vermeende privacyschendingen, dus enige voorzichtigheid is op zijn plaats.

7 Triposo
gratis
   
Een paar uur over na een meeting in een ander land? Download dan de reis-app Triposo en kies de bestemming die u wilt verkennen. U downloadt dan een reisgids die daarna ook werkt zonder internetverbinding. De mooiste bezienswaardigheden, beste restaurants, handige zinnetjes, een kaart en een valutatool: de Lonely Planet kan thuisblijven.

8 Wikitude
gratis
   
Wikitude is het ‘derde oog’ op plekken die u nog niet goed kent. Vergelijkbaar met het Nederlandse Layer biedt Wikitude augmented reality content aan. Scan uw omgeving en Wikitude toont u welke points of interest (bezienswaardigheden, restaurants enzovoort) in de buurt zijn. De smartphone moet wel verbonden zijn met internet.

9 Hotspot Shield
gratis
    
Open wifi-verbindingen zou u als advocaat eigenlijk moeten vermijden. Maar met Hotspot Shield creëert u een Virtual Private Network (VPN)-verbinding, waarmee u vertrouwelijke informatie versleutelt. U surft daarna anoniem en u beveiligt de wifi-verbinding zodat hackers geen persoonlijke informatie kunnen stelen. Via Hotspot Shield kunt u ook geblokkeerde sites omzeilen.

10 Air Sharing
8,99 euro
   
Wacht nog een review, maar heeft u geen laptop bij de hand? Air Sharing maakt van uw iPhone een draadloze externe harde schijf. U kopieert de bestanden die u nodig heeft en bekijkt en wijzigt die daarna op de telefoon. Air Sharing kan vrijwel elk soort bestand aan (Office, pdf, iWork).

niet-declarabel

1 #taaluitdezaal
gratis

‘Ja, majesteit,’ klonk ooit in een rechtszaal tegen een rechter, net als ‘Ja, edellaakbare’. Mooie spraakverwarringen tijdens zittingen komen op Twitter voorbij met de hashtag #taaluitdezaal. De klassiekers ‘Zo waarlijk helpe ik godallemachtig’ en ‘Ik kreeg een dagvaardiging’ ontbreken natuurlijk niet. Maar advocaten en rechters rapporteren ook nieuwe uitdrukkingen als ‘Dat is hier schering en uitslag’, ‘Je gaat geen appels met beren vergelijken’ en ‘U wilt toch ook dat de onderste steen boven komt drijven?’. Goed voor een glimlach in de pauze tussen twee taken door. Tweet ook uw eigen favorieten met #taaluitdezaal.

2 Relax Melodies
gratis
   
Inslapen na een intensieve dag kost soms wat moeite. Met Relax Melodies kunt u uw eigen slaapliedjes of white noise samenstellen. Kies bijvoorbeeld voor een knapperend haardvuur of ‘urban rain’. De app bevat ook slaaptips en een wekker- en timerfunctie. De betaalde upgrade is reclamevrij, biedt nog meer geluiden en een muziekspeler.

3 TuneIn Radio
gratis
   
TuneIn Radio streamt dagelijks meer dan 100.000 radiostations (AM, FM, HD, digitaal en internetstations) en vier miljoen podcasts. Met vijftig miljoen actieve gebruikers elke maand is dit ’s werelds grootste audionetwerk. Auto’s die apps aankunnen, zoals de nieuwste BMW’s, Mini’s en Tesla’s, bieden standaard TuneIn Radio aan.

4 Duet
gratis
   
De uitdagende en hoogst verslavende game Duet zorgt dat u even niet meer hoeft na te denken. Een rood en blauw bolletje zijn aan elkaar verbonden met een ring en draaien rond op muziek als uw duim het scherm aanraakt. Al draaiend moet u blokken zien te vermijden. Koptelefoon op, gedachten op nul; wellicht dat u dan voorbij de level ‘onwetendheid’ komt.

5 Yogify
eerste 35 uur gratis
   
Deze visueel aantrekkelijke app is een yogaschool in een iPhone. De eerste 35 lesuren zijn gratis, daarna zijn aparte programma’s, niveaus of het hele lespakket te koop. De asana’s zijn ook los te bekijken; bij elke houding in de les is door te klikken naar extra uitleg. De yogalerares spreekt alleen Engels.

6 Ingress
gratis
   
Exotic matter (XM) van onbekende oorsprong die gedachten en creativiteit kan beïnvloeden sijpelt onze wereld in. Omarmt u deze vreemde krachten of vecht u ertegen? In deze game moet u naar buiten om plekken te veroveren; bij trekpleisters in de buurt hoopt XM zich op. Leuk dus om nieuwe omgevingen te verkennen.

7 Relax & Sleep Well
gratis
   
De Britse zelfhulpgoeroe Glenn Harrold helpt stress te verminderen en beter te slapen met zijn hypnose-opnames. De app bevat een aantal gratis sessies, maar als u echt diep wilt slapen of wilt stoppen met roken kunt u aparte hypnosesessies aanschaffen. Harrold heeft ook geleide meditaties opgenomen. Gebruik deze app niet tijdens het autorijden!

8 Sky Guide
1,99 euro
   
In deze tijd van het jaar zal het voor veel advocaten al donker zijn als zij zich naar huis spoeden. De Sky Guide app nodigt gebruikers uit hun telefoon of tablet naar boven te richten om te leren welke sterren, planeten, constellaties en satellieten zich daar bevinden. Wifi of gps is niet nodig.

9 Vivino Wine Scanner
gratis
   
Hoe heette ook alweer die heerlijke wijn bij dat diner vorige week? Die vraag hoeven gebruikers van Vivino zich niet meer te stellen. Met Vivino scant u het label van de fles en krijgt u meteen allerhande informatie, recensies en serveersuggesties. Ook kunt u uw vondst delen; achter Vivino huist een community van meer dan 4,5 miljoen wijnliefhebbers.

10 Lingua.ly
   
Met Lingua.ly leert u een nieuwe taal én blijft u op de hoogte van het laatste nieuws. In deze app verschijnen nieuwsberichten in een vreemde taal. U kunt de betekenis van onbekende woorden opzoeken door erop te klikken. Die termen worden daarna op flashcards gezet en gebruikt in spelletjes om ze goed te laten bezinken.

Nathalie Gloudemans-Voogd

Download artikel als PDF

Advertentie