Advocatenkantoor Prakken d’Oliveira zal een klacht indienen bij de Nationale Ombudsman tegen het feit dat advocaten van het kantoor telefonisch worden afgeluisterd door de AIVD zonder dat een rechter hier van te voren toestemming voor verleent. Dat zegt advocaat Michiel Pestman.

De AIVD blijkt advocaten van Prakken d’Oliveira vaak en langdurig te hebben afgeluisterd. Dat meldt het kantoor vandaag. De minister van Binnenlandse Zaken verklaarde een klacht over het afluisteren gedeeltelijk gegrond. ‘Communicatie die evident niet als relevant voor enig onderzoek van de AIVD kan worden beschouwd’ is uitgewerkt.

Pestman wijst erop dat niet alleen de advocaten van Prakken d’Oliveira Human Rights Lawyers worden afgeluisterd door de AIVD. ‘Dit probleem geldt voor veel meer advocaten. Je hoeft het jaarrapport van de AIVD er maar op na te slaan om te zien welke kantoren nog meer een target zullen zijn.’

Prakken d’Oliveira is van mening dat het verschoningsrecht van advocaten door de AIVD onvoldoende wordt gerespecteerd en dat de regelgeving nodig moet worden aangepast. Volgens Pestman moet wettelijk worden bepaald dat advocaten pas na toestemming van de rechter telefonisch kunnen worden afgeluisterd door de AIVD.

Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken liet in zijn brief van 15 december weten niets te zien in het invoeren van een systeem van nummerherkenning voor advocaten, zoals door het kantoor is verzocht. ‘Ik constateer dat de AIVD zich terughoudend opstelt bij het uitwerken van gesprekken bij het indirect tappen in het geval van wat in het strafrecht het verschoningsrecht wordt genoemd,’ schrijft de minister.

Pestman neemt hier geen genoegen mee. ‘Kennelijk gebeurt het dat de AIVD gesprekken die als niet relevant voor enig onderzoek worden beschouwd worden uitgewerkt. Dus hoezo is de AIVD terughoudend? We zullen in ieder geval een klacht indienen bij de Nationale Ombudsman, en als het nodig is gaan we naar Straatsburg.’

Advertentie