Een comparitie waarbij partijen tot een ‘sharia schikking’ kwamen, DAS-juristen die zich op LinkedIn ‘lawyer’ noemen en de drie meest gewaardeerde advocaten van Nederland in beeld: dat waren de berichten die het meest gelezen werden op Advocatenblad.nl in 2014. Een overzicht van de top 5:

Sharia schikking bij Rechtbank Den Haag
Bij de Rechtbank Den Haag bereikten twee partijen in oktober 2014 een ‘sharia schikking’. Eiser en gedaagde beschuldigden elkaar van liegen maar hadden allebei een bewijsprobleem. In het proces-verbaal is de schikking tussen partijen vastgelegd: zij zullen elkaar binnen twee maanden treffen bij een imam om te zweren dat hun stelling de waarheid is.

DAS: ‘Wel “lawyer”, geen advocaat’
DAS-juristen presenteren zich op LinkedIn als ‘lawyer’, ook al zijn zij geen advocaat. Dat is tegen het zere been van jurist Floris Zwartkruis die DAS Rechtsbijstand daarop aansprak in juli 2014. Volgens DAS heeft het woord ‘lawyer’ drie betekenissen: advocaat, jurist en kwabaal. De verzekeraar meent dat het op de LinkedIn profielen duidelijk gaat om de tweede betekenis.

Deze advocaten waardeert u het meest
Waarin moeten advocaten uitblinken volgens advocaten? Het Advocatenblad vroeg advocaten in september en oktober 2014 in een enquête naar de eigenschappen die volgens hen van het allergrootste belang zijn en vroeg wie zij in hun eigen rechtsgebied het meest waarderen. De advocatuur kwam met een duidelijk antwoord.

Advocaten arbeidsrecht in verwarring
Sinds jaar en dag komen arbeidsrechtadvocaten in ontslagregelingen overeen dat de werkgever de kosten van rechtsbijstand van de werknemer betaalt. Als de advocaat de nota dan rechtstreeks aan de werkgever stuurde, kon die de BTW mooi aftrekken. Goed geregeld, dacht men. Totdat het Hof van Discipline in december 2013 een uitspraak deed die roet in het eten lijkt te gooien. Enige opschudding is het gevolg.

DAS past polisvoorwaarden aan
Advocaten bekritiseren rechtsbijstandverzekeraar DAS op social media in januari 2014. DAS zou de polisvoorwaarden niet willen aanpassen na de uitspraak in november 2013 van het Europees Hof van Justitie. Het Hof bepaalde dat een rechtzoekende met rechtsbijstandpolis een advocaat of adviseur naar eigen keuze mag inschakelen. Maar anders dan sommige advocaten menen, zegt DAS wel degelijk de polisvoorwaarden aan te passen, ook al vindt de verzekeraar dat de huidige voorwaarden niet indruisen tegen het arrest.

Advertentie