OMBUDSMAN
Justitie moet advocaat Anno Huisman van Vlug Huisman Maarsingh Strafpleiters uit Deventer financieel compenseren voor de tijd die het hem kostte om het OM een in beslag genomen geldbedrag te laten terugbetalen aan een cliënt. Dat is de aanbeveling die de Nationale ombudsman doet aan de minister. Het is voor het eerst dat de ombudsman een dergelijke aanbeveling doet.

 

BOEKEL
De aandeelhouders/partners van Boekel De Nerée hebben besloten het kantoor anders te organiseren. Boekel zal gaan werken met een CEO met verregaande strategische en uitvoerende bevoegdheden in het bestuur. Met de komst van een externe CEO overweegt Boekel ook een Raad van Advies met externen in te stellen die het kantoor gevraagd en ongevraagd van advies voorziet op het terrein van onder meer bedrijfsvoering en beroepsethiek. Boekel stelt verder dat het als een van de eerste grote kantoren afscheid zal nemen van het traditionele lockstep model.

 

VERBREDEN
Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) vindt dat strafrechtadvocaten hun praktijk moeten verbreden als ze door de bezuinigingen op de vergoedingen voor bewerkelijke zaken in de problemen zouden komen. Teeven reageert op een enquête onder Nederlandse strafrechtadvocaten over de gevolgen van deze korting.

 

ICESAVE
Twee advocaten van het kantoor, dat in 2009 namens Robein Leven 10 miljoen euro terugvorderde van Landsbanki, zijn aansprakelijk voor de schade die Robein lijdt door hun fouten, zo heeft de Rechtbank Den Haag gezegd. De advocaat die de vordering indiende, had geen kennis van het IJslands faillissementsrecht en heeft geen IJslandse collega geraadpleegd of ingeschakeld. Daardoor diende hij namens Robein geen preferente vordering in, maar belandde de vordering van deze rekeninghouder op de grote stapel concurrente vorderingen. Robein claimt de schade bij het advocatenkantoor.

 

VERTROUWELIJKHEID
Het audiovisuele registratie (AVR)-systeem dat de politie gebruikt om verhoren van verdachten op te nemen kan niet tussentijds stopgezet worden, ook niet als verdachten alleen met hun advocaat een vertrouwelijk gesprek voeren. Dat blijkt uit een brief van het OM aan advocaat Paul Verweijen.

 

AVERECHTS
De bezuinigingen van de Britse overheid op de gesubsidieerde rechtsbijstand hebben een averechts effect. Dat meldt het blad The Economist in een artikel. De overheid hoopte dat rechtzoekenden op grote schaal gebruik zouden maken van mediation als een goedkoop alternatief voor procederen. Dat is niet gebeurd. De mediationverzoeken zijn sinds vorig jaar met veertig procent gedaald.

Download artikel als PDF

Advertentie