Terwijl Nederland fors bezuinigt op de rechtshulp, komt Brussel met een plan voor meer rechtsbijstand. Verdachten in hechtenis moeten juist eerder en vaker een advocaat kunnen raadplegen, bepleit de Nederlandse Europarlementariër Dennis de Jong (SP). Dat recht geldt ook voor mensen die vastzitten op basis van een Europees arrestatiebevel. De Jong reageert, als rapporteur namens het Europees Parlement, op een minder vergaand voorstel van de Europese Commissie.
Hoewel de SP doorgaans kritisch is op Europese regelzucht, juicht SP-Tweede Kamerlid Michiel van Nispen de Brusselse conceptrichtlijn voor ‘Eerste Hulp bij Arrestatie’ toe. ‘We leveren Nederlanders uit krachtens het Europees arrestatiebevel,’ licht Van Nispen toe. ‘Die verdachten hebben nu in Nederland recht op ondersteuning door een advocaat, maar niet in het land dat hun uitlevering vraagt. De nieuwe Europese verordening regelt ook het recht op een advocaat in het buitenland.’
De Nederlandse regering staat tot nu toe op de rem bij Europese plannen voor rechtsbijstand. Hoewel de conceptrichtlijn niet rept over vergoeding van de rechtshulp, zijn de minister en de staatssecretaris volgens Van Nispen bang dat het plan tot extra kosten kan leiden. Van Nispen betreurt dat. ‘Als je meewerkt aan het Europees arrestatiebevel en strafvonnissen uit andere landen uitvoert, moet je ook zorgen voor de bijbehorende processuele waarborgen. Het recht op het raadplegen van een advocaat hoort daarbij.’

Download artikel als PDF

Advertentie