Bijzonder hoogleraar rechtstheorie gespecialiseerd in Law and Literature Jeanne Gaakeer raadt drie must reads aan voor de feestdagen.

‘Law is what the Judge had for breakfast’, schreven Amerikaanse rechtsrealisten niet zonder cynisme. Wie in de literatuur over de psychologie van de rechter wil lezen, neme The Children Act (De Kinderwet) van Ian McEwan. In deze roman staat de Britse rechter Fiona Maye centraal. Hoofthema is het verhaal van de zieke zoon van Jehova’s getuigen die een bloedtransfusie wil weigeren die de rechter uiteindelijk wel door laat gaan. Uiteindelijk komt Maye voor een professioneel en persoonlijk dilemma te staan dat tot een tragische keuze leidt.


Aanrader is ook Kees van Beijnums roman De Offers over de offers die rechter Rem Brink bracht tijdens zijn werk bij het Tokio-tribunaal in 1946. De grootste Japanse oorlogsmisdadigers staan er terecht en waarheid en werkelijkheid lopen er niet zelden door elkaar. Van Beijnum stelt de morele verantwoordelijkheid van het individu – rechter én verdachte – nadrukkelijk aan de orde. 

Voor wie van schijn en werkelijkheid geen genoeg krijgt, is Siri Hustvedts The Blazing World (De vlammende wereld) een laatste tip. De Amerikaanse schrijfster Hustvedt schrijft over een miskende kunstenares die zint op wraak. De betekenis van deze roman geeft zich niet gauw gewonnen en biedt dus de kans om de interpretatieve vaardigheden te oefenen. 

Download artikel als PDF

Advertentie