Zo’n lange strijd verbindt, en dus zijn de bewoners vandaag allemaal komen opdagen bij het kort geding dat het stadsdeel heeft aangespannen. Dat draait om ontruiming van een stuk van hun tuintjes. Die tuintjes zijn weliswaar niet hun eigendom, maar ze hebben ze al tientallen jaren in gebruik. Lang was Amsterdam-Noord een soort Siberië, maar nu heeft de gemeente ze nodig voor het aanleggen van een voetpad, een fietspad en een groenstrook.
De pleidooien zijn een battle van onuitgesproken boodschappen. Tussen de regels door zegt de advocate van de gemeente: deze mensen procederen je het graf in en dat kost de gemeenschap klauwen met geld. De verborgen boodschap van de advocaat van de bewoners: rechter, laat u zich toch niet door de gemeente voor het karretje spannen.
De advocate van de gemeente reconstrueert uitvoerig de decennialange juridische verwikkelingen over de tuintjes; een lange weg langs bestuursrechters die eindigde bij de Raad van State, die het bestemmingsplan onherroepelijk verklaarde en bepaalde dat het fietspad en de groenstrook er mochten komen. Daarna, dacht de gemeente, zou het wel uit zijn met het verzet. Niet dus, en inmiddels is er gloeiende haast bij, want de planning is strak en er dreigen tonnen extra kosten.
De advocaat van de bewoners gooit het over een heel andere boeg. Hoezo spoedeisend belang? In januari staat een hele dag voor de bodemprocedure: descente en comparitie achter elkaar. ‘Als u nu doet wat de gemeente vraagt, betekent dat een dikke streep door de bodemprocedure. De bewoners hebben allemaal opstallen staan in de betwiste strook. De gemeente vraagt u nu om uw collega links of rechts te passeren. Uw oordeel dient terughoudendheid en behoedzaamheid te bevatten’.
En vervolgens kondigt hij maar vast aan dat de bewoners alles uit de kast zullen halen om de kap van de bomen in de strook tegen te houden.
Later die dag neemt de rechter ter plekke een kijkje. Zo ziet ze zelf dat de meeste tuinhuisjes en schuurtjes staan in de strook die de gemeente ontruimd wil hebben. Als ze de gemeente nu laat ontruimen, komen die huisjes nooit meer terug en rijdt ze de bodemrechter in de wielen. De gemeente, bepaalt de rechter, moet nog even geduld hebben.

Meer weten? Lees een langere versie van dit rechtbankverslag op advocatenblad.nl.

Download artikel als PDF

Advertentie