De Nederlandse orde van advocaten is blij dat de Eerste Kamer de motie Franken heeft aangenomen. Met deze motie verzoekt de Eerste Kamer de regering om de voorgenomen bezuinigingen op de gefinancierde rechtsbijstand achterwege te laten en alternatieve financieringsmogelijkheden te zoeken.

‘We zijn blij met dit signaal van de Eerste Kamer,’ zegt algemeen deken Walter Hendriksen. ‘We lopen sinds medio 2013 te hoop tegen de plannen van het ministerie van Veiligheid en Justitie, omdat wij vreesden, en vrezen, voor de toegankelijkheid van de gang naar de rechter. We hebben gevochten en gestreden en zijn opgelucht dat de senaat onze zorgen lijkt te delen.’

Tevreden achteroverleunen kan de NOvA nog niet volgens Hendriksen. ‘Het is afwachten wat de regering doet. Ik hoop dat Teeven de motie uitvoert; ik verwacht dat hij er stevig over na zal denken. Wij zullen in elk geval blijven strijden om de gang naar de rechter open te houden.’

De toegang tot het recht is geen luxeartikel, zegt Hendriksen. ‘Rechtshulp is bitter noodzakelijk vanwege een steeds ingewikkelder rechtssysteem en wetgeving.’ Hendriksen benadrukt dat 60 procent van de huidige procedures op toevoeging betrekking hebben op de juridische positie van burgers ten opzichte van de staat. ‘Dan moet het niet de staat zijn die het bemoeilijkt om die procedures te voeren,’ zegt de algemeen deken.

Nathalie Gloudemans-Voogd

Advertentie