De Eerste Kamer heeft tegen de bezuiniging van 85 miljoen euro op de gesubsidieerde rechtsbijstand gestemd. Een meerderheid van de senaat stemde dinsdagmiddag voor de motie van CDA-Eerste Kamerlid Franken waarin het kabinet wordt gevraagd de korting te schrappen.

Alleen de regeringspartijen PvdA en VVD en de fractie van de SGP stemden tegen de CDA-motie. Staatssecretaris Teeven, politiek verantwoordelijk voor de bezuinigingen op de rechtsbijstand, wilde dinsdagmiddag in de Eerste Kamer nog niet inhoudelijke reageren op de uitslag van de stemming over de motie.

Oppositiefracties als Groen Links, D66 en SP gaan er echter vanuit dat de bewindsman de aangenomen motie ook zal uitvoeren. Ze vonden het daarom niet nodig om nog tegen de begroting van Veiligheid en Justitie voor 2015 te stemmen. Alleen het CDA en de Onafhankelijke Senaatsfractie stemden nog tegen de begroting.

De aangenomen motie van CDA-senator Franken constateert dat de bezuiniging van 85 miljoen euro op de rechtsbijstand leidt tot een onaanvaardbare aantasting van de rechtstaat.  Een eerste tranche van de bezuiniging zou in februari al van start gaan. Teeven had al een Algemene Maatregel van Bestuur klaarliggen waarmee er bespaard zou worden op de vergoedingen aan advocaten. Die AMvB zou ongeveer 26 miljoen aan bezuinigingen moeten opleveren, maar het is onduidelijk of dat nu nog doorgaat.

SP-senator Bob Ruers reageerde dinsdagmiddag opgetogen op de uitslag van de stemming  in de senaat. ‘We hebben met de motie-Franken ook minister Opstelten een halt toegeroepen. Bij verschillende gelegenheden hebben we hem gezegd dat de bezuinigingen te ver  gingen, maar hij luisterde niet. Nu zal hij wel moeten.’

Minister Opstelten wilde, net als Teeven, nog geen reactie geven op de aangenomen motie-Franken. ‘We gaan erover praten in het kabinet,’ was het enige wat hij kwijt wilde.

Maarten Bakker 

Advertentie