AFLUISTEREN  Europa roept Nederland niet op het matje voor het telefonisch afluisteren van advocaten. De Europese Commissie en de Europese Raad hebben dat op 13 januari laten weten in antwoord op vragen van Europarlementariër Judith Sargentini (GroenLinks) tijdens de plenaire zitting van het Europees Parlement in Straatsburg.

 

AFLUISTEREN (2)  Advocatenkantoor Prakken d’Oliveira zal een klacht indienen bij de Nationale ombudsman nu blijkt dat advocaten van het kantoor telefonisch worden afgeluisterd door de AIVD zonder dat de rechter hier toestemming voor verleent. De minister van Binnenlandse Zaken verklaarde een klacht over het afluisteren gedeeltelijk gegrond.

 

BEZUINIGINGEN  Fractiewoordvoerders van CDA, GroenLinks, D66 en SP in de Eerste Kamer hebben het kabinet gevraagd af te zien van de bezuinigingen op de rechtsbijstand. Ook de PVV heeft grote moeite met de besparing van 85 miljoen euro. Dat bleek tijdens het uitgestelde begrotingsdebat op 13 januari.

 

STRAFBESCHIKKINGEN  De wijze waarop het Openbaar Ministerie strafbeschikkingen uitvaardigt, schiet op een aantal belangrijke punten tekort. Dat valt op te maken uit onderzoek van de procureur-generaal bij de Hoge Raad. De kritiek van de pg richt zich vooral op ZSM-, CVOM- en CJIB-zaken.

 

BEWAARPLICHT  De Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten (NVSA) eist met een coalitie van organisaties en bedrijven dat de Staat de Wet bewaarplicht telecommunicatiegegevens intrekt nu de Dataretentierichtlijn ongeldig is verklaard door het Hof van Justitie. Het kort geding dient op 18 februari.

 

CHARLIE HEBDO ‘De actie was een rechtstreekse aanval op de normen en waarden van de democratische rechtsstaat.’ Dat zei Frits Bakker, voorzitter van de Raad voor de rechtspraak, tijdens zijn nieuwjaarstoespraak over de terreuraanslag op Charlie Hebdo. Bakker besteedde een groot deel van zijn toespraak aan de recent gepleegde aanslag.

Download artikel als PDF

Advertentie