Tijdens Advocatenblad Live! adviseert keynote speaker Rob Wijnberg van De Correspondent advocaten die willen innoveren ‘een thermometer in de tijd te stoppen’. ‘Kijk hoe je de huidige tijdgeest naar een nieuw plan kan tillen,’ zegt Wijnberg tijdens de eerste editie van Advocatenblad Live!.

Volgens Wijnberg zijn de grootste innovaties moreel of filosofisch. Wijnberg haalt anekdotes aan rondom grote innovaties. ‘Als ik mensen vraag wat ze willen hebben, willen ze snellere paarden,’ zei Henry Ford ooit. Innovatie is dus geen formule van hoe iets te doen. Volgens Wijnberg is het aan innovators om de tijdgeest te voelen en daar iets nieuws mee te doen: ‘Stop een thermometer in de tijd en kijk hoe je die tijdgeest naar een nieuw plan kan tillen.’ Door te kijken naar de stand van de huidige tijdgeest wordt volgens Wijnberg dus duidelijk waar we naartoe zouden moeten gaan.

Innovatie is dus vooral een houding. Wijnberg: ‘Vraag jezelf af: wat je eigenlijk zou willen als ik het vandaag uitvond. En dus niet: wat zou ik veranderen aan wat er al is. Hoe zou de advocatuur eruit zien als die anno 2015 nog niet bestond?’ Hierbij zouden advocaten zich volgens Wijnberg de vraag moeten stellen wat hetgeen is wat zij willen bereiken met hun vak en of de praktijk aan dat ideaal voldoet. Hetgeen wat ervoor zorgt dat een ideaal niet wordt bereikt, moeten advocaten dan veranderen.

Rob Wijnberg is columnist, journalist, publicist, filosoof en initiator van De Correspondent. Hij was als hoofdredacteur van nrc.next de jongste chef van een landelijk dagblad ooit en werd in 2013 uitgeroepen tot journalist van het jaar. Wijnberg innoveerde de journalistiek met het online crowdfunded platform De Correspondent en publiceerde diverse boeken. Bij Advocatenblad Live! verzorgde Wijnberg de keynote speech.

Advertentie