In alle landen van de EU komt een register dat het advocaten, notarissen, banken en andere dienstverleners makkelijker maakt om op te zoeken hoe de klant aan zijn geld komt. Met deze wet wil Europa de strijd aanbinden met witwassen en andere vormen van belastingontduiking.

Op dinsdag (27 januari 2015) heeft een commissie van het Europees Parlement met ruime meerderheid ja gezegd tegen een akkoord tussen het parlement en de Europese Raad. Daarmee is de richtlijn in feite een hamerstuk bij een volgende plenaire zitting van het parlement.

In de registers kunnen advocaten en anderen met een ‘legitieme interesse’ (zoals onderzoeksjournalisten) zien wie de uiteindelijk eigenaren zijn die zich achter de klant verschuilen. ‘Advocaten moeten al voldoen aan anti-witwasregels,’ zegt Europarlementariër Judith Sargentini. ‘Dankzij dit nieuwe register kunnen advocaten zich daar nog gemakkelijker aan houden.’ Sargentini (GroenLinks) is namens het parlement rapporteur van dit dossier, en voerde dus onder meer de onderhandelingen met de lidstaten.

De nieuwe richtlijn moet een einde maken aan belastingontduikende brievenbusfirma’s zoals die van de zoon van de voormalige Oekraïense premier Janoekovitsj die via een Nederlandse belastingroute zijn dubieus vergaard vermogen wegsluisde. Sargentini: ‘We kunnen dergelijke firma’s aanpakken bij de gratie van de openbaarheid.’

De registers moeten in de meeste landen op 1 januari 2016 operationeel zijn. Een aantal landen waarvan nu al bekend is dat ze dat niet voor elkaar krijgen, krijgt twee jaar uitstel. Dienstverleners kunnen ook kijken in de registers van andere lidstaten.

Peter Louwerse

(edit 2-2-2015)

Advertentie