Ze had het moeilijk, mr. X. ‘Bedreigende privé-omstandigheden’ hadden een negatieve invloed gehad op haar praktijkvoering en motivatie. Na een kantoorbezoek van de deken kreeg ze te maken met een 60c-onderzoek: een ‘onderzoek naar de toestand waarin de praktijk zich bevindt’.

En daar kwam uit: het was slecht gegaan, het ging nu wat beter, maar mr. X moest de praktijkvoering verder professionaliseren en aanpassen aan de eisen van de tijd. Voor de deken is het duidelijk: mr. X heeft begeleiding nodig. Maar hoe kleed je dat in bij een advocaat die in haar eentje kantoor houdt en al sinds 1989 geen patroon meer heeft? Artikel 60b Advocatenwet biedt soelaas: de tuchtrechter heeft de mogelijkheid in te grijpen als advocaten niet in staat zijn hun praktijk naar behoren uit te oefenen.

Meestal gebruikt om een advocaat voor onbepaalde tijd te schorsen, maar nu ingezet om de helpende hand te bieden. De Arnhemse tuchtrechter beslist dat mr. X zes maanden begeleiding krijgt van mr. Diane de Wolff, die ook het onderzoek naar haar praktijk had gedaan. De Wolff krijgt (net als tijdens het onderzoek) toegang tot alle aspecten van de praktijk van mr. X, en mr. X moet haar desgevraagd alle inlichtingen verschaffen. Gratis is het niet, het 60c-onderzoek kost mr. X zo’n 1770 euro en voor de 60c-begeleiding betaalt ze maximaal 4.000 euro. Maar mr. X stelt zich gewillig op, en dat zal vast hebben bijgedragen aan de keuze die deken en tuchtrechter hebben gemaakt.

Trudeke Sillevis Smitt

Advertentie