De Tweede Kamer vraagt het kabinet opheldering over de bezuinigingen op de rechtsbijstand en de verhoging van de griffierechten. De regeringspartijen PvdA en VVD willen dat als de bewindslieden afzien van kortingen op de rechtsbijstand, ze niet gaan bezuinigen op andere posten op de begroting van Veiligheid en Justitie.

De Eerste Kamer heeft twee weken geleden een motie aangenomen tegen de bezuinigingen op gefinancierde rechtsbijstand. De totale bezuiniging van 85 miljoen euro op rechtsbijstand moet geschrapt worden volgens een meerderheid van de Eerste Kamer. Staatssecretaris Teeven liet vorige week in een reactie weten dat hij de eerste korting van 13 miljoen euro dit jaar op de vergoedingen voor advocaten wel doorzet. De bezuinigingsvoorstellen voor 2016 en later heeft hij voorlopig echter opgeschort. Daarbij gaat het om de introductie van een poortwachter, die zou bepalen of rechtzoekenden wel een toevoeging van een advocaat moet krijgen.

Als die bezuiniging niet doorgaat, blijven staatssecretaris Teeven en minister Opstelten (VVD, Veiligheid en Justitie) met een fors tekort zitten. De Tweede Kamer wil nu van de bewindslieden weten hoe ze dat gat willen opvullen. Ze moeten voor volgende week dinsdagmiddag opheldering geven. Ook willen de fracties van de regering weten of de aangekondigde verhoging van de griffierechten nog wel doorgaat. Daarvoor lijkt ook geen steun te zijn in de Eerste Kamer.

VVD en PvdA willen dat de bewindslieden in het kabinet om financiële steun vragen om het tekort op haar begroting op te vangen. Ze vinden het onwenselijk als Teeven en Opstelten zelf op andere posten van Veiligheid en Justitie gaan snoeien. VVD-woordvoerder Ard van der Steur heeft er geen bezwaar tegen dat Teeven de bezuiniging dit jaar op de vergoeding aan advocaten doorzet. ‘Daar hebben we hier in de Tweede Kamer mee ingestemd.’ De Tweede Kamerfracties van SP en GroenLinks vinden dat de staatssecretaris ook moet afzien van deze korting.

Maarten Bakker

Advertentie