Het opzetten van je eigen businessplan, hoe doe je dat? Deze vraag kwam aan bod tijdens de tweede editie van de Advocaat & Ondernemerdag van de Stichting Jonge Balie Nederland op woensdag 4 februari. Een trits ideeën en handvaten die startups in de advocatuur moeten behoeden een ‘V&D’ te openen passeerden de revue.

Vanuit een winkelpand in Rotterdam werken arbeidsrechtadvocaten Noëlle Bynoe en Sabine Bovy van à la carte Advocaten. Over de ideologie van hun kantoor en de manier waarop ze dat hebben opgezet, vertellen ze tijdens de Advocaat & Ondernemerdag, een middag-seminar van de Stichting Jonge Balie Nederland in het hoofdkantoor van de ABN AMRO aan de Amsterdamse Zuidas. In de zaal zitten ruim honderd advocaten.

Het kantoor werkt met een menukaart met diensten en vaste prijzen. Maar cliënten kunnen ook een ‘strippenkaart’ kopen of kiezen voor uurtje factuurtje. ‘Wij willen laagdrempelig en transparant zijn, er alles aan doen om de cliënten van dienst te zijn.’

Het opzetten van een eigen kantoor, daar moet je goed over nadenken, zeggen Bynoe en Bovy. ‘Hoe ga je het doen, en waarom? Van een grote bibliotheek, ga je naar een boekenkast,’ schetst Bynoe de overgang van medewerker bij een gerenommeerd kantoor naar eigenaar van een eigen kantoor. ‘Wat zijn de voor- en nadelen?’

De Ordezaken, entreetoets, het oprichten van een derdengeldenrekening, het regelen van verzekeringen. Bynoe vertelt wat er allemaal bij komt kijken. ‘Je bent ook je eigen conciërge, secretaresse en ICT-manager. Je wil en kan het niet alleen allemaal zelf. Je móet het ook zelf doen.’ Daarbij raden de twee advocaten aan om er soms voor te kiezen taken uit te besteden aan mensen die er verstand van hebben. De inrichting van het interieur bijvoorbeeld of het ontwerpen van een logo. Dat alles om met je kantoor een eigen gezicht te laten zien. ‘Er zijn veel teveel V&D’s in de advocatuur. Er is teveel middelmaat, te weinig innovatie,’ zegt Ruben Alderse Baas, secretaris van de Stichting Jonge Balie Nederland.

Over de weg van student-stagiaire naar partnerschap vertelt Cornélie Arnouts, partner bij Boekel De Nerée. Zij neemt de zaal mee door haar carrière in de advocatuur, de afgelopen tien jaar. ‘Mijn verhaal is niet zo speciaal, maar ik wil met jullie wel een aantal momenten in mijn carrière delen.’ Arnouts omschrijft een aantal situaties waarin ze zichzelf doelen stelde en hier ook zelf achteraan ging. ‘Binnen de advocatuur is ruimte voor een eigen stijl, eigen modus, eigen manier. Als advocaat word je ervoor betaald om de belangen van anderen te behartigen. Dan moet je op zijn minst een goede behartiger van je eigen belangen zijn. Ga moeilijke gesprekken met leidinggevenden dan ook niet uit de weg.’

Sabine Droogleever Fortuyn

Advertentie