Veroordeelden die in voorarrest hun straf al hebben uitgezeten of nog in afwachting zijn van appel, krijgen toch regelmatig een oproep om zich te melden bij een penitentiaire inrichting en hun straf te ondergaan. Dat blijkt uit meldingsbrieven die cliënten van verschillende advocaten gekregen hebben.

‘Zulke brieven veroorzaken veel stress bij cliënten,’ laat een van de advocaten weten. Twee cliënten van zijn kantoor hadden gevangenisstraffen in voorlopige hechtenis uitgezeten, maar kregen toch oproepen om zich te melden bij een P.I. Nadat de advocaat belde met de afdeling executie van het OM, die vervolgens bij het CJIB meldde dat er sprake was van een systeemfout, werd de onterechte tenuitvoerlegging van de straf stopgezet. De advocaat vat samen:’Veel gedoe.’

Ook andere advocaten zien dergelijke fouten, bijvoorbeeld bij partieel ingetrokken appel. Zo stelde een advocaat voor een veroordeelde cliënt hoger beroep in tegen vijf feiten, maar trok dat appel vervolgens in voor drie daarvan. Kort daarna kreeg hij een boze cliënt aan de lijn. ‘Hij was aangehouden door de politie, onder andere voor twee van de feiten waar we nou juist wel appel tegen hadden ingesteld. Ik ben vier, vijf uur bezig geweest hem los te krijgen.’ De politie heeft deze schade uiteindelijk vergoed. Ook in drie andere zaken startte het OM de executie, ondanks het hoger beroep.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie, waar het CJIB dat de oproepen tot melden uitstuurt onder valt, is er geen sprake van een computerstoring. ‘Het kan wel eens voorkomen dat er een verkeerde brief uitgaat. Er komen hier zoveel informatiestromen bij elkaar, dan kan er sporadisch iets misgaan. Maar als advocaten even bellen met het OM wordt het direct opgelost.’ De woordvoerder laat nog weten: ‘Dit is een van de dingen is die we gaan verbeteren bij de versterking van de strafrechtketen.’

Nathalie Gloudemans-Voogd

Advertentie