Vanaf 2 februari kunnen advocaten strafdossiers in eenvoudige strafzaken (geïntegreerd processysteem strafrecht, GPS) digitaal via het Advocatenportaal downloaden. Nu is het de bedoeling om zowel via het portaal als per post het dossier aan advocaten te verstrekken. In de praktijk blijken advocaten via de rechtbank Gelderland de dossiers drie- of vierdubbel te ontvangen.

Advocaten ontvangen dossiers per post, en ze kunnen dossierstukken downloaden via het platform. Maar ze krijgen ook e-mails met hele dossiers of stukken daaruit. ‘Ik ben veel tijd kwijt met vergelijken van drie dossiers om te zien of ik alles heb,’ laat strafrechtadvocaat Alrik de Haas van OMVR advocaten in Harderwijk weten. ‘Het is tijdrovend, duur en irritant, vooral voor het ondersteunend personeel van strafrechtadvocaten.’

‘Je kunt er geen pijl op trekken. Je weet niet welke zaken via het Advocatenportaal worden aangeboden en voor welke je alleen post of e-mail krijgt,’ zegt strafpleiter Marten Kok, advocaat in Ermelo. De afgelopen weken ontving hij soms wel twee of drie dossiers per e-mail, naast de toegang in het Advocatenportaal en de stukken per post. ‘Het is nu nog wat chaotisch, maar ik zie het vooral als opstartproblemen,’ zegt Kok.

Een woordvoerder van de rechtbank Gelderland laat weten: ‘De opstartproblemen van het systeem zijn bij ons bekend. Wij werken in samenwerking met het OM en de advocatuur aan een oplossing.’ De NOvA begrijpt dat deze gang van zaken voor onoverzichtelijke situaties zorgt. ‘We zullen deze signalen meenemen in onze overleggen met het OM en de Rechtspraak op dit punt,’ laat de NOvA weten.

Strafrechtspecialist De Haas ontdekte nog een andere kinderziekte bij het Advocatenportaal. Om dossiers te kunnen downloaden is de originele advocatenpas nodig. Als een advocaat naar een zitting of cliënt is, en zijn pas heeft meegenomen om zich daar te identificeren, kan het ondersteunend personeel geen nieuwe dossiers downloaden. ‘Als je maar twee keer per week op kantoor bent, wil je liever inhoudelijk bezig zijn dan met je secretaresse achter de computer stukken downloaden,’ zegt De Haas. Helaas is het nu nog niet mogelijk om met de gemachtigde downloads te starten. De NOvA laat weten dat dit op korte termijn wel kan; er wordt nu aan gewerkt om dit technisch mogelijk te maken.

De NOvA stuurde deze week een nieuwsbrief over het Advocatenportaal naar alle strafrechtadvocaten. Daarin vonden lezers ook een link naar een online enquête die de Rechtspraak en het OM hebben opgezet.

Nathalie Gloudemans-Voogd

Advertentie