Nadat de Teevendeal leidde tot de val van Ivo Opstelten en Fred Teeven als crimefightersduo op het ministerie van Veiligheid en Justitie is de vraag wie hen kan opvolgen. Volgens de Volkskrant gaat de voorkeur uit naar ‘een politiek zwaargewicht met veel bestuurlijke ervaring’. Dat de kandidaten uit de VVD-stal zullen komen, lijkt ook zeker. Meerdere suggesties gaan rond. Het Advocatenblad vroeg ook aan advocaten wie hun gedroomde nieuwe minister zou zijn.

Een scenario is een stoelendans op de verschillende ministeries. Zo zou Henk Kamp de opvolger van Opstelten kunnen zijn. De VVD’er is nu minister van Economische Zaken en heeft al aan het hoofd van meerdere ministeries gestaan. Een ingewijde grapt tegen de Volkskrant dat hij Den Haag niet zal verlaten voor hij op elk departement minister is geweest. Oud-minister van Economische Zaken Annemarie Jorritsma, die deze zomer afzwaait als burgemeester van Almere, zou dan de plaats van Kamp in kunnen nemen.

Hoewel Stef Blok (minister van Wonen, VVD) nu de honneurs waarneemt voor zowel Teeven als Opstelten, zal dit naar verwachting tijdelijk zijn. Blok is een econoom zonder juridische achtergrond. Hij heeft ook weinig affiniteit met Justitie, meldt het Financieel Dagblad, net als de ministers Edith Schippers en Melanie Schultz. Jeannine Hennis en Sander Dekker zouden onvoldoende bestuurlijke ervaringen hebben, meldt de Volkskrant. Volgens het Financieel Dagblad zou Dekker juist wel Opstelten goed kunnen opvolgen.

In de voorspellingen duikt ook de naam van Kamerlid en advocaat Ard van der Steur op. Als het echter aan de advocatuur ligt zal Van der Steur de post niet bekleden. Via social media laten advocaten weten tegen de verhuizing van hun beroepsgenoot naar het ministerie te zijn. Het Twitteraccount @ardvandersteur is de laatste dagen opvallend rustig. Meerdere advocaten halen daar een bevestiging uit dat de parlementariër zich aan het bezinnen is op de toekomst. Maar Van der Steur heeft weinig bestuurlijke ervaring, en een bron vertelt de Volkskrant dat hij niet gemist kan worden in de fractie.

Sommigen verwachten dat Tjibbe Joustra naar voren geschoven zal worden. Joustra is jurist, een ervaren bestuurder en heeft affiniteit met veiligheid: hij was nationaal coördinator terrorismebestrijding en is sinds 2011 voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Ook is de naam van staatsraad Jan-Kees Wiebenga gevallen. Wiebenga is ook een jurist met uitgebreide bestuurlijke ervaring. Achtereenvolgens was hij gemeenteraadslid, burgemeester, lid van de Eerste en Tweede Kamer en van het Europees Parlement. Nu hij sinds 2001 lid van de Raad van State is, heeft Wiebenga de hele trias politica doorlopen. Joustra noch Wiebenga hebben advocatuurlijke ervaring.

De namen Geert Corstens, Stijn Franken en Bram Moszkowicz komen nog voorbij op social media. Deze heren maken vermoedelijk weinig kans, omdat zij geen lid zijn van de VVD.

Nathalie Gloudemans-Voogd

Advertentie