De Nederlandse orde van advocaten (NOvA) is zelf een onderzoek gestart naar mogelijke noodzakelijke vernieuwingen in het stelsel van gefinancierde rechtsbijstand. Een commissie gaat op zoek naar mogelijkheden om het systeem duurzaam te houden. Het eindrapport wordt in september verwacht.

De commissie Duurzaam stelsel gefinancierde rechtsbijstand zal kijken naar de oorzaken – binnen en buiten het stelsel – van de kostenstijgingen, gebruikers van het stelsel, procedures waarvoor een beroep op gefinancierde rechtsbijstand wordt gedaan en het forfaitaire vergoedingensysteem. Voorzitter is advocaat en hoogleraar staats- en bestuursrecht Tom Barkhuysen. Naast Barkhuysen bestaat de commissie uit advocaten Theda Boersema, Bas Vlieger en Jeroen Soeteman en Leo Aarts, directeur van onderzoeks- en adviesbureau Ape.

Ondertussen doet ook de commissie Wolfsen op verzoek van de Eerste Kamer onderzoek naar de oorzaken van de kostenstijgingen in gefinancierde rechtsbijstand. ‘De NOvA voelt zich betrokken en medeverantwoordelijk voor het behoud van het stelsel van gefinancierde rechtsbijstand,’ zegt algemeen deken Walter Hendriksen. ‘Vanuit deze verantwoordelijkheid hebben wij besloten ook zelf onderzoek te doen. Wij zijn altijd voorstander geweest van het ontwikkelen van een integrale visie waarbij duurzaamheid een van de belangrijkste onderdelen is.’

Een aantal grote advocatenkantoren ondersteunen het onderzoek van de commissie Duurzaam stelsel gefinancierde rechtsbijstand financieel. Een tussenrapportage wordt in mei verwacht; de commissie presenteert het eindrapport waarschijnlijk in september.

Nathalie Gloudemans-Voogd

Advertentie