Openingsfilm Movies That Matter volgt advocate Paz y Paz in haar strijd tegen Guatemalaanse dictator. Zelfs de magistratuur staat er machteloos.

 

Hoera, de dictator is weg, eindelijk gerechtigheid! Maar hoe moeilijk de weg naar een vredige samenleving is, illustreert Burden of Peace, de openingsfilm van het Movies That Matter Festival. In Guatemala staat officier van justitie Claudia Paz y Paz in 2010 voor een haast onmogelijke taak. Er liggen ruim tweeduizend strafdossiers voor haar klaar, waarvan er precies nul zijn opgelost. Paz y Paz maakt schoon schip, zonder onderscheid: de ene zaak na de andere brengt ze voor de rechter, om korte metten te maken met corruptie, drugsbendes en straffeloosheid van politici.

 

Guatemala is een getraumatiseerd land: in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw is er flink huisgehouden door dictator Efraín Ríos Montt, die een bloedbad aanrichtte onder voornamelijk de Maya-bevolking. In totaal werden ruim tweehonderdduizend gewone burgers op gruwelijke, barbaarse wijze afgeslacht door militietroepen.

 

De film volgt Paz y Paz drie jaar lang tijdens haar kruistocht tegen het oude systeem, dat nog schrikbarend veel invloed heeft. Haar tegenstanders voeren campagne: ‘Het kleine dikkerdje’ Paz y Paz, een voormalig mensenrechtenactiviste, heeft volgens hen een ontegenzeggelijk marxistische politieke agenda.

 

Maar Paz y Paz houdt stug vol, en weet zelfs het oud-staatshoofd veroordeeld te krijgen voor genocide – een unicum. Terwijl de buitenwereld haar nomineert voor de Nobelprijs voor de vrede, wordt Paz y Paz in eigen land voortijdig uit haar ambt gezet en worden behaalde successen teruggedraaid.

 

Hoe betrekkelijk het functioneren van de rechtsstaat is, wordt in deze film angstwekkend duidelijk: zelfs de magistratuur staat machteloos tegenover politieke en economische belangen.


Filmfestival Movies That Matter heeft plaats van 20 tot 28 maart in Filmhuis Den Haag en Theater aan het Spui in Den Haag. De eerste twee lezers die de redactie mailen ([email protected]) met in de onderwerpregel de tekst ‘movies that matter’, krijgen ieder twee vrijkaarten voor het filmfestival.

Download artikel als PDF

Advertentie